Publisert 26. apr. 2023, kl. 12:12
Sist redigert 26. apr. 2023, kl. 12:57
Vi vet ennå ikke nøyaktig hvor høy økningen av pensjon blir i år. Men det er grunn til å være positiv. Årets pensjonsøkning kan bli den høyeste på lang tid. Samtidig er det viktig å understreke at det er helt nødvendig med en høy pensjonsøkning for å motvirke den høye prisveksten vi har hatt den siste tiden.
Selve økningen av pensjon og trygd fastsettes i trygdeoppgjøret, som avsluttes 23. mai i år. Den første utbetalingen med økt pensjon kommer i juni, og inkluderer også etterbetaling for mai måned. Det er fordi pensjonene fra folketrygden hvert år skal oppreguleres med virkning fra 1. mai.
Tidligere økte pensjonen i takt med lønnsveksten fratrukket 0,75 prosent. Slik er det ikke lenger. Pensjonistforbundet samarbeidet med SV og FrP om flere forslag til forbedringer for pensjonistene i 2020, og et av forslagene, som senere ble vedtatt av Stortinget, var at pensjon skulle øke med gjennomsnittet av lønns- og prisveksten.
Denne endringen har gitt en bedre pensjonsøkning både i 2021 og 2022 enn den gamle metoden, og det vil også gi et langt bedre resultat i år.
«Pensjonistforbundet ønsker primært at pensjonsøkningene skal bestemmes med bakgrunn i forhandlinger, men så at vi trengte strakstiltak et stortingsflertall kunne samles om. »
Pensjonistforbundet ønsker primært at pensjonsøkningene skal bestemmes med bakgrunn i forhandlinger, men så at vi trengte strakstiltak et stortingsflertall kunne samles om.
Derfor støttet vi forslaget om å regulere med gjennomsnittet av lønns- og prisveksten, samtidig som vi opprettholder vårt primærkrav om forhandlingsrett. Det angrer vi ikke på nå.
I beregningen av pensjonsøkningen skal det brukes anslag på lønnsveksten og prisveksten som hentes fra revidert nasjonalbudsjett, som regjeringen legger frem 11. mai i år.
Vi forventer at regjeringen anslår en lønnsvekst som er den samme eller svært nær resultatet av lønnsoppgjøret, som ble en ramme på 5,2 prosent.
«Hvilken prisvekst regjeringen forventer i år, er noe mer usikkert, men antagelig rundt 5,0 prosent.»
Hvilken prisvekst regjeringen forventer i år, er noe mer usikkert, men antagelig rundt 5,0 prosent. I tillegg skal det legges til differansen mellom den forventede lønns- og prisveksten som ble benyttet i fjorårets trygdeoppgjør, og hva den faktiske lønns- og prisveksten viste seg å bli i fjor.
Både lønnsveksten og prisveksten ble i fjor høyere enn hva som ble lagt til grunn i trygdeoppgjøret i fjor.
Prisveksten var forventet å bli 3,4 prosent i fjor, men den faktiske prisveksten ble hele 5,8 prosent. Lønnsveksten var forventet å bli 3,7 prosent, men ble 4,3 prosent. Korrigeringen for dette vil gjøre at pensjonsøkningen i år blir 1,5 prosentpoeng høyere enn den ellers ville blitt.
« Årets trygdeoppgjør blir svært spennende. Det er på høy tid at pensjonistene blir inntektsvinnere. »
Pensjonistforbundet vil i årets trygdeoppgjør kreve ytterligere 2,2 milliarder kroner ekstra til pensjonistene i kompensasjon for at det i fjorårets trygdeoppgjør bare ble gitt halv kompensasjon for avviket mellom forventet og faktisk lønnsvekst fra 2021.
Her burde pensjonistene fått full kompensasjon allerede i fjor, men ble avspist med kun halvparten. Dette kravet har vi allerede varslet regjeringen om i formøtet til trygdeoppgjøret, mens øvrige krav vil fremmes når selve trygdeoppgjøret starter i mai.
Årets trygdeoppgjør blir svært spennende. Det er på høy tid at pensjonistene blir inntektsvinnere.