Høye kostnader gjør at mange eldre vegrer seg for å oppsøke tannlege. Konsekvensene kan bli alvorlige. Illustrasjon: iStock.
Publisert 20. mars 2025, kl. 14:23
Sist redigert 20. mars 2025, kl. 14:24
Pensjonistforbundet har sammen med SAKO-organisasjonene (Samarbeidskomiteen for pensjonister), levert sitt høringsinnspill til regjeringens forslag om en universell tannhelsetjeneste. Sammen representerer vi over 270 000 medlemmer.
Munnen er en del av kroppen
Vi krever at tannhelse blir en integrert del av helsetjenesten. Alle må ha rett til nødvendige tannhelsetjenester, uavhengig av alder og økonomi. Dagens system skaper økonomiske forskjeller og gjør at mange eldre ikke får den behandlingen de trenger.
Dårlig tannhelse påvirker hele kroppen og kan føre til alvorlige helseplager som underernæring og infeksjoner.
Vi mener også at dersom «Bo trygt hjemme»-reformen skal lykkes, må tannhelsetjenesten samordnes med øvrige helse- og omsorgstjenester.
En universell tannhelsetjeneste er en nødvendig reform som kan sikre god helse og livskvalitet for eldre i Norge.
Våre viktigste krav
- Tannbehandling må omfattes av egenandelstaket, slik at ingen må velge mellom tannbehandling og andre nødvendige utgifter.
- Eldre over 75 år skal ha rett til årlig tannhelsekontroll med forebyggende behandling.
- Lovpålagt samarbeid mellom tannhelsetjenesten og kommunale helse- og omsorgstjenester må sikres for bedre oppfølging av eldre og sårbare grupper.
- Flere tannpleiere inn i kommunehelsetjenesten, slik at eldre hjemmeboende får nødvendig oppfølging.
- Akutt tannhelsehjelp må være en universell rettighet, på lik linje med annen akutt helsehjelp.
Ikke råd til tannlege
Mange eldre vegrer seg for å oppsøke tannlege på grunn av høye kostnader. Særlig gjelder dette for dem som har hatt tidligere tannbehandling med amalgamfyllinger og protetiske løsninger, og som nå krever vedlikehold.
Vi mener at tannbehandling for eldre fra 65 år bør inkluderes i egenandelstaket for å forebygge alvorlige tannhelseproblemer.
Bedre tilgjengelighet og oppfølging
Det er en utfordring at mange eldre som har rett til offentlig tannhelsetjeneste, ikke benytter seg av tilbudet. Det skyldes blant annet manglende informasjon, mobilitetsutfordringer og dårlig samarbeid mellom tannhelsetjenesten og de kommunale helse og omsorgstjenestene.
Vi støtter derfor forslag om:
- Oppsøkende tannhelsetjeneste for eldre og sårbare grupper.
- Lovpålagte samarbeidsavtaler mellom tannhelsetjenesten og kommunale helse- og omsorgstjenester.
- Prisregulering av offentlig finansierte tannhelsetjenester, slik at store prisforskjeller ikke skaper et uoversiktlig marked for pasientene.