Sjekk skattemeldingen, og ikke la deg lure

Fra og med i dag sendes skattemeldingen ut, og du får vite om du ligger an til restskatt eller penger tilbake. Vær ekstra på vakt for svindelforsøk i disse dagene! Ikke følg lenker, men gå til Skatteetatens sider for å sjekke tallene.

Illustrasjon: iStock

Illustrasjon: iStock

Skattemeldingen for 2024 sendes ut fra og med i dag, og alle vil få beskjed fra Skatteetaten innen 4. april.

Skattemeldingen er en oversikt over inntekter, utgifter, formue og gjeld som Skatteetaten bruker for å beregne hvor mye skatt du skal betale. Du får beskjed på SMS eller e-post når forslaget til din skattemelding er klar.

Nå får du beskjed, gå til Skatteetatens offisielle nettsider. Sjekk tallene nøye og se at de stemmer. Banken kan sende uriktige opplysninger eller NAV kan gjøre feil, slik at du kanskje må betale mer i skatt enn du skal. 

Unngå svindel

For tiden er det mye svindel og mange kjeltringer på nettet som forsøker å lure folk for penger. Skatteetaten sender aldri lenker via SMS eller e-post. Hvis du får en melding som ber deg klikke på en lenke for å få tilbake penger eller oppgi bankinformasjon, er det mest sannsynlig et svindelforsøk.

Ikke klikk på slike lenker. Sjekk i stedet skattemeldingen via Skatteetatens offisielle nettsider.

Bruk tid

Mange bruker ingen eller lite tid på forslaget til skattemelding som kommer fra myndighetene. Det kan føre til at de betaler for mye i skatt. Derfor er det viktig å bruke tid på skattemeldingen som kommer i disse dager.

Hvis du ikke sjekker skattemeldingen, risikerer du å gå glipp av fradrag som kan gi deg penger tilbake. I verste fall kan du måtte betale tilleggsskatt du ikke skulle betale.

Kjøpt, solgt eller skilt deg?

Gjorde du noe av dette i fjor?

  • Kjøpte bolig
  • Solgte bolig
  • Kjøpte ny bil
  • Solgte hytta
  • Skilte deg sent på året

Da er det ekstra viktig å sjekke skattemeldingen, fordi det kan være at myndighetene ikke kjenner til hvordan din personlige økonomi er.

Sjekker du skattemeldingen raskt, kan penger du eventuelt har til gode allerede være på din konto i mars – hvis du er heldig.

Sjekkliste

  1. Ligningsverdi på bolig. For mange pensjonister er det viktig å sjekke ligningsverdien på boligen. Ligningsverdien skal være ca. 25 % av markedsverdien, men den skal ikke være over 30 % av markedsverdien. Hvis ligningsverdien er over 30 % av markedsverdien for boligen, bør du klage. Ellers kan du få for høy formuesskatt. Krev å få satt ned ligningsverdien til 25 % av markedsverdien. Ta gjerne ny takst på boligen.
  2. Kryptovaluta. Eier du eller har eid kryptovaluta er det viktig å få det med i skattemeldingen.
  3. Fradrag. Pass på at du får med deg alle fradragene. Har du for eksempel gjeld hos private (ikke bank), kan det være at renteutgiftene ikke er kommet med i forslaget til selvangivelse. Det er viktig at også gjelden kommer med, ellers blir formuen din for stor og du kan eventuelt få mer skatt enn du skal.
  4. Usikker på inntekt. Har du inntekter du er usikker på om du skal føre opp? Ikke før dem opp, men skriv en kommentar i kommentarfeltet. Så blir det opp til ligningskontoret om inntekten skal med.
  5. Usikker på fradrag. Har du fradrag du er usikker på om du skal føre opp? Før dem opp, og skriv en kommentar til dem under kommentarer i skattemeldingen. Så blir det opp til ligningskontoret om fradragene skal med.
  6. Rette feil. Finner du feil i skattemeldingen, kan du rette opp feilene før du leverer den. NB! Skatteetaten gir deg også mulighet til å korrigere opplysninger i inntil fem år etter fristen, slik at du kan få lavere skatt.

Les mer om pensjonisters økonomi