Publisert 16. juni 2022, kl. 14:00
Sist redigert 20. juni 2022, kl. 13:15
Torsdag 16. juni la utvalget som har evaluert pensjonsreformen frem sin rapport. Pensjonistforbundet mener utvalgets forslag ikke er bra nok for å rette opp i de sosiale skjevhetene pensjonsreformen har skapt.
Pensjonsutvalget ble nedsatt av Solberg-regjeringen i 2020. Det skulle vurdere pensjonsreformens sosiale og økonomiske bærekraft.
Utvalget anbefaler ikke å øke minstepensjonen, men foreslår blant annet:
- Å regulere minstepensjonene med lønnsveksten. Men: Etter uttak reguleres minstepensjonen som snitt av pris- og lønnsvekst. Dette innebærer fortsatt underregulering av minsteytelsen i utbetalingsfasen og ulik minstepensjon for ulike årskull.
- Å øke pensjonsalderen gradvis for alle født etter 1963, også minstepensjonister (som i dag tidligst kan ta ut pensjon ved fylte 67 år).
- Å øke uføres opptjeningsalder i folketrygden fra 62 til 65 år, og fra 1964-kullet skjermes for mellom halvparten og to tredeler av virkningen av levealdersjustering.
Utvalget foreslår ikke å gjeninnføre gjenlevendepensjonen for alderspensjonister.
Det nye pensjonssystemet
Det nye pensjonssystemet ble startet innført i 2011 og ble kalt pensjonsreformen.
Solberg-regjeringa utnevnte pensjonsutvalget i 2020 for å undersøke hvordan det nye systemet fungerer og se hva som eventuelt kan gjøres for å bedre systemet.
Pensjonsutvalget la fram sin rapport i midten av juni 2022.
Tidligere NHO-sjef Kristin Skogen Lund ledet utvalget.
Folk oppnevnt av politiske partier, økonomer og andre fageksperter satt i utvalget:
Spesialrådgiver Steinar Fuglevaag, Oslo, Sosialistisk Venstreparti
Professor Ola Honningdal Grytten, Bergen, Kristelig Folkeparti
Kommunedirektør Christl Kvam, Gjøvik, Høyre
Selvstendig næringsdrivende Marianne Marthinsen, Oslo, Arbeiderpartiet
Administrerende direktør Jon Håvard Solum, Grong, Senterpartiet
Nestleder Terje Søviknes, Bjørnafjorden, Fremskrittspartiet
Administrasjonssekretær May Britt Vihovde, Haugesund, Venstre
Nasjonal ekspert Hilde Olsen, Oslo
Professor Axel West Pedersen, Bærum
Professor Ragnar Torvik, Trondheim
Professor Kjell Vaage, Bergen
Kilde: FriFagbevegelse
Gapet vil øke
Tiltakene for å forbedre minstepensjonistenes kår er langt fra bra nok i forbundets øyne.
– Regulering av minstepensjon under opptjening med lønnsveksten er bra, men den enkelte pensjonist vil få underregulert pensjonen utover pensjonisttilværelsen. Over tid vil uansett gapet mellom minstepensjonister og lønnstakere øke, fordi prosentvise tillegg alltid gir mer til de med høyest inntekt. Husk at enslige minstepensjonister i dag maks har kun 232.000 kroner i året fra folketrygden, sier Jan Davidsen, leder av Pensjonistforbundet.
Rett og slett smålig
– Forslaget omtales som «årskullspesifikke minstepensjoner» og innebærer at nivået på minstepensjonen i praksis vil avhenge av når du er født. Minstepensjonen er lav i utgangspunktet. At den i tillegg skal underreguleres under utbetaling er rett og slett smålig. Det vil også bety at dagens minstepensjonister ikke vil få noen nytte av forslaget, sier Davidsen.
Pensjonistforbundet mener at minstenivåene må øke til fattigdomsgrensen for å forebygge fattigdom og forskjeller i alderdommen.
Ikke sosialt bærekraftig
Utvalget dokumenter at 80 prosent av de aleneboende minstepensjonistene lever med en samlet inntekt under fattigdomsgrensen, og at andelen fattige minstepensjonister er på samme nivå som i 2008 og har økt siden 2011.
Dette er ikke sosialt bærekraftig, minstepensjonen må løftes til et anstendig nivå for å forebygge fattigdom og utenforskap i alderdommen.
Økte aldersgrenser
I dag har man en rett til å ta ut minstepensjon fra 67 år. Utvalget foreslår å øke denne grensen gradvis fra og med 1964-kullet.
– Særlig minstepensjonister må kunne være trygge på at når de endelig blir 67 år, så har de en rett til å ta ut pensjon, sier Jan Davidsen.
– Vi er bekymret for at konsekvensene av utvalgets forslag vil bli at flere vil slite ut helsa før de kan begynne pensjonisttilværelsen.
Pensjonistforbundet er skuffet over at utvalget ikke har løst utfordringen med å gi de såkalte sliterne – de som ikke har helse til å stå lenge i arbeid – muligheten til å ta ut en tilstrekkelig pensjon.
Tiltak for uføre
Pensjonistforbundet mener også at tiltakene for uføre ikke går langt nok.
Etter dagens regler stopper uføres alderspensjonsopptjening ved 62 år, og man går over til å bli alderspensjonist og pensjonen levealdersjusteres ved 67 år. For å unngå at uføres alderspensjon skal bli langt lavere enn arbeidsføres alderspensjon må dette endres.
Det er et skritt i riktig retning at utvalget foreslår at uføre kan tjene opp pensjon til 65 år og at man får delvis skjerming for levealdersjusteringen.
Pensjonistforbundet mener at opptjeningen av uføres alderspensjon må vare frem til alderen hvor årskullet har kompensert for levealdersjusteringen, og at overgangen til alderspensjon skal skje fra samme tidspunkt.
Uføre kan ikke «stå lenger i arbeid»
Et vesentlig poeng med pensjonsreformen er at du skal stå lenger i arbeid for å kompensere for økt levealder. Du må jobbe frem til alderen hvor du har kompensert for levealdersjusteringen dersom du skal få like høy årlig alderspensjon som før reformen.
Uføre har av helsemessige årsaker ikke denne muligheten. Pensjonistforbundets løsning vil gi uføre en alderspensjon på linje med pensjonsnivået for en arbeidsfør som kompenserer for levealdersjusteringen.
Åpenbare mangler
Pensjonsutvalgets innstilling er på nesten 400 sider. Den inneholder flere forslag, men har også noen åpenbare mangler, for eksempel savner Pensjonistforbundet et forslag om å gjeninnføre folketrygdens gjenlevende pensjon.