Avdekker snublekanter og manglende sitteplasser

Vi jobber for å gjøre nærmiljøene triveligere og tryggere for eldre. I Vestby ble det nylig gjennomført en befaring som avdekket snublekanter, løse rekkverk og mangel på gode sitteplasser.

Ergoterapeut Hanne Holmås Børmarken i Vestby kommune tok frem målebandet ved en av benkene som var plassert nær Wessel Park i Vestby.
Benken fikk ikke "godkjent"-stempel.

Ergoterapeut Hanne Holmås Børmarken i Vestby kommune tok frem målebandet ved en av benkene som var plassert nær Wessel Park i Vestby. Benken fikk ikke "godkjent"-stempel.

Pensjonistforbundets prosjekt "Gangvennlige lokalsamfunn" fortsetter i 2025. Styringsgruppen hadde strategisamling 27. – 28. november, og kunne oppsummere med at veilederen "Gangvennlige lokalsamfunn" har blitt godt mottatt, og at prosjektet har gode resultater så langt.

Mange hundre veiledere er distribuert (bokmål, nynorsk og samisk), og det er satt i gang tiltak flere steder i landet. Både kommuner, eldreråd og ulike foreninger (pensjonistforeninger, velforeninger mm.) har respondert positivt.

Prosjektet utvikler nå et digitalt verktøy som gjør det enkelt å markere forbedringspunkter direkte på et kart. Det arbeides også med en utskriftsfunksjon.

Her kan du lese mer om prosjektet.

Styringsgruppen for "Gangvennlige lokalsamfunn": Fra venstre Magne Rustad fra Politiets pensjonistforbund, Christian Thomassen, prosjektleder, Unni Olimb Norman, Pensjonistforbundet , Kjell Solheim og Kjell Sture Bjørvig fra Statens vegvesens pensjonistforbund. Tone Aspheim var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Anne Solheim.

Styringsgruppen for "Gangvennlige lokalsamfunn": Fra venstre Magne Rustad fra Politiets pensjonistforbund, Christian Thomassen, prosjektleder, Unni Olimb Norman, Pensjonistforbundet , Kjell Solheim og Kjell Sture Bjørvig fra Statens vegvesens pensjonistforbund. Tone Aspheim var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Anne Solheim.

Håpløst forrige vinter

I Vestby ledet Arne Sverre Modahl, nestleder i Pensjonistforbundet Vestby, følget ut i sentrumsgatene. Dette var den første av flere planlagte befaringer i kommunen, for å sette fokus på gangvennlighet for eldre og de med nedsatt funksjonsevne.

– Dette viktigste for oss er å kartlegge. Så er det kommunen som står for planlegging og beslutninger, konstaterer Modahl som er opptatt av brukermedvirkning i kommunen.

– Sist vinter var ganske håpløs for gående, med mange brøytekanter, forteller Gunnhild Heggen Andersen fra eldrerådet, med en klar oppfordring om en ny snøvinter melder seg.

– Kommunen har nå tilrettelagt for at innbyggerne kan melde feil i et eget kart på kommunens nettsider.  Så nå kan vi raskere og oftere kunne avhjelpe når noen melder inn behov eller mangler, forteller Roy Inge Tveitan, enhetsleder drift i kommunen.

Feil utformet benk

Ergoterapeut Hanne Holmås Børmarken i Vestby kommune tok frem målebandet ved en av benkene som var plassert nær Wessel Park.

– Denne benken er for dyp, har kort armlene og mangler benplass for at alle skal kunne hvile godt og kunne komme seg opp på beina igjen, konstaterer hun.

Befaringen avdekket også mye fin oppgradering som er påbegynt i Vestby sentrum.

– Sentrumsområdene bør ha et særskilt fokus i dette prosjektet, påpeker Sverre Bergenholdt, leder av rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne, da mange må turen hit for ulike gjøremål. Han får støtte av kommuneplanlegger Lars Grimsgaard.

– Spesielt sentrum har mange utbygginger i tiden som kommer. Derfor bør både planavdeling og drift være inkludert i dette arbeidet.

– Bevisstheten er også viktig ved slike kartlegginger. Derfor er det fint at vi nå har med ulike representanter for kommunen, slik at både ansatte og politikere har dette med seg, selv om det kan ta flere år, påpeker Modahl.

Planlegger flere befaringer

Vestby kommune har tidligere i år inngått en samarbeidsavtale med Pensjonistforbundet Vestby om brukermedvirkning gjennom samarbeid og dialogmøter om saker som angår pensjonistene i kommunen. Det å ivareta eldre i nærmiljøene rundt om i kommunen er et av flere tiltak.

Områdene som skal befares fremover vil være Sentrum, Son sentrum og ved Solhøy, Hølen og Pepperstad. Kommunen vil lage kartverk for fire soner med avgrensninger, slik at man ikke gaper over for store områder av gangen.

I møtet deltok også Unni Olimb Norman, seniorrådgiver i Pensjonistforbundet, sekretær Mai-Lise Østensvig Høymer i Pensjonistforbundet Vestby, samt prosjektleder Gangvennlige lokalsamfunn, Christian Thomassen.