Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Vi trenger bedre regelverk for pårørende i jobb

Det kan være utfordrende å kombinere arbeidsliv med krevende omsorgsoppgaver. Pensjonistforbundet, Kreftforeningen og Pårørendealliansen har vært i møte med regjeringen, og anbefalt et bedre regelverk.

Mange opplever at det å kombinere arbeidsliv og følge opp krevende omsorgsoppgaver kan være utfordrende. Krysspresset kan føre til økonomiske problemer, sykefravær og frafall fra arbeidslivet, noe som kan tilføre en ekstra byrde i omsorgssituasjonen.

Pårørendearbeid utgjør årlig rundt 140 000 dagsverk, og er et viktig samfunnsoppdrag. Er vi pårørende og i jobb, er det svært viktig å ha et regelverk som sikrer en trygg økonomi og jobbtilhørighet.   

Pensjonistforbundet, Kreftforeningen og Pårørendealliansen saken opp i et felles møte med politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet fredag 7. september.

Bestilling fra helse- og omsorgskomiteen

Pårørendeundersøkelsen fra 2022 (Nasjonal pårørendeundersøkelse 2021-2022.pdf (helsedirektoratet.no) viser at de eldste får mest pårørendeomsorg, og at de fleste pårørende er pårørende til foreldre.

I forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen Fellesskap og meistring – Bu trygt heime (Innst. 112 S (2023-2024) - stortinget.no) ba et flertall i helse- og omsorgskomiteen regjeringen om å gjennomgå og forbedre regelverket for pårørendes permisjonsmuligheter i arbeidslivet for å sikre likestilling, og bedre mulighetene til å kombinere arbeid og omsorg uten å pådra seg økonomiske problemer eller falle ut av arbeidslivet.

Her kan du lese vedtaket fra Stortingets helse- og omsorgskomite.

Mange råd og innspill

I møtet ga Pensjonistforbundet, Kreftforeningen og Pårørendealliansen regjeringen en rekke råd som bør vurderes, blant annet pleiepenger, flere omsorgsdager, fleksible turnus- og skiftordninger, tilrettelegging av arbeidsoppgaver og muligheter for hjemmekontor.

Vi understreket også at det er viktig å lytte til oss som representerer de pårørende og aktivt la oss medvirke i det arbeidet Stortinget har bedt regjeringen om å gjennomføre.