Politikerne må våkne: Det bygges ikke nok omsorgsplasser

Vi går mot en varslet omsorgskrise i Norge. Samtidig som antall personer over 80 år har økt med 50 000 siden 2015, har 5000 sykehjemsplasser forsvunnet.

Illustrasjon: Istock

Illustrasjon: Istock

Gruppen eldre over 79 år kommer til å øke med over 15 000 hvert år frem mot år 2030. Mange kommuner bygger ikke nok sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

Det er et uttalt mål at flere eldre skal kunne bo hjemme i årene fremover. Vi vil imidlertid få flere eldre med så store hjelpebehov at døgnkontinuerlig tilsyn er helt nødvendig. Hvis 1 av 10 eldre fortsatt skal kunne få institusjonsplass, betyr det at Norge bygge minst 1 500 nye plasser årlig.  

 – Det bør ikke komme som en overraskelse at vi blir flere eldre . Nå må ansvarlige politikere slutte å skyve problemet foran seg, sier forbundsleder Jan Davidsen. 

Vi krever: 

  • Økt finansiering og høyere andel tilskudd for å stimulere til bygging av nye omsorgsplasser 
  • Bedre kommuneøkonomi for å sikre drift av plassene 
  • Nasjonal oversikt over behov, ventelister og langsiktige planer med klare mål 
  • Økt satsing på tilrettelagte, aldersvennlige boliger til de som kan bo trygt hjemme 

– Norge trenger en offensiv eldrepolitikk, som faktisk blir finansiert. Hvis vi ikke gjør noe nå, vil omsorgskrisen bare bli verre, sier Davidsen. 

Pasient- og brukerombudet slår alarm 

Årsmelding 2024 fra Pasient- og brukerombudet slår fast at mange kommuner kutter sykehjemsplasser på grunn av svak økonomi. Eldre får ikke nødvendig pleie i tide, noe som øker risikoen for fall, feilmedisinering, underernæring og sosial isolasjon.  

Samtidig må pårørende ofte kompensere for manglende kommunale tjenester.

Rapporten peker dessuten på at eldre ikke blir tatt med i egen behovskartlegging, og mange vegrer seg for å klage når tilbudet svikter. Rapporten etterlyser en god nasjonal oversikt over behovet, for politisk beslutningsgrunnlag og plan.

Dyr drift for kommunene 

Rammen til å bygge omsorgsplasser var 3 milliarder i statsbudsjettet for 2024, men det ble bare gitt tilsagn for 2,45 milliarder kroner. Det at budsjettrammen ikke ble brukt opp, viser at kommunene ikke har råd til å drifte nye omsorgsplasser. En god del av midlene går dessuten til å rehabilitere gamle plasser, ikke til nye omsorgsplasser.  

Investeringstilskuddet fra Husbanken er ment å stimulere kommunene til å bygge nye omsorgsplasser ved å dekke en andel av de beregnede byggekostnadene. Men ordningen har ikke fungert som planlagt. En sykehjemsplass koster kommunen rundt 1,7 millioner kroner i årlige driftsutgifter​.

Kommunenes driftsutgifter til omsorgstjenester har økt fra 30 % til 34 % av alle driftskostnader fra 2020 til 2023, en økning på 11 %​. Dette har ført til at mange kommuner ikke har økonomi til å drifte nye plasser, selv med statlig støtte til oppføring. 

Antall omsorgsplasser godkjent for tilskudd har falt fra om lag 3000 plasser i 2017 til 1300 plasser i 2024.  

Les mer