Pensjonister får mindre for pengene enn før

Pensjonister merker at økonomien er blitt strammere de siste ti årene. I fjor økte lønnsnivået i Norge med 5,7 prosent, mens pensjonene økte 4,4 prosent. Vi krever en mer rettferdig regulering for å sikre pensjonistenes levekår.

Illustrasjon: iStock

Illustrasjon: iStock

Har du vært pensjonist de siste ti årene, får du mindre igjen for pensjonen nå enn for ti år siden. Hvis vi kun ser på selve reguleringen av pensjon og trekker fra prisveksten, har realveksten vært negativ med 2,3 prosent disse årene.

Tall fra NAV viser at gjennomsnittlig alderspensjon fra folketrygden økte med 4,4 prosent i 2024, noe som ga en realvekst på 1,2 prosent etter prisjustering. Dette ga pensjonister noe bedre økonomi. Likevel viser de lange linjene at inntektsutviklingen systematisk henger etter lønnsmottagerne, og at gapet ikke tettes når pensjonen øker mindre enn lønnen.

Dette rammer alle pensjonister, men merkes spesielt hos dem med små marginer i økonomien fra før.

Under fattigdomsgrensen

For enslige minstepensjonister er det innført en økning på 500 kroner i måneden fra 1. mai 2025. Dette er en viktig forbedring, men mange minstepensjonister vil oppleve at andre støtteordninger, som bostøtte, reduseres tilsvarende. Dermed blir den reelle gevinsten mindre enn det ser ut til ved første øyekast.

Ved utgangen av 2024 hadde vi 121 200 minstepensjonister i Norge. Mange av disse opplever det krevende å få endene til å møtes. Ifølge Statistisk sentralbyrå hadde 69,2 prosent av aleneboende minstepensjonister lavinntekt i 2023, noe som i dagligtale ofte omtales som en inntekt under fattigdomsgrensen.

Våre krav til trygdeoppgjøret

Pensjonistforbundet mener at trygdeoppgjøret er et usosialt inntektsoppgjør. I vanlige lønnsoppgjør gis det ofte lavlønnstillegg eller kronetillegg for å løfte de med lavest inntekt. Pensjonsoppgjøret har imidlertid kun en prosentvis økning, noe som betyr at de med lavest pensjon får minst i kroner.

Vi mener at det bør innføres et minstebeløp i kroner som alle pensjonister har krav på, uavhengig av pensjonsnivå. Dette bør finansieres med friske midler over statsbudsjettet, slik at pensjonistenes inntektsvekst ikke er systematisk svakere enn i lønnsoppgjørene.

Utbetales 20. juni

Prosessen frem mot trygdeoppgjøret følger en fast tidsplan. Tallgrunnlaget for trygdeoppgjøret blir presentert i revidert nasjonalbudsjett, som legges frem av regjeringen 15. mai. Deretter gjennomføres trygdedrøftingene, som skal avsluttes 22. mai.

Tidlig i juni sender regjeringen en stortingsmelding om regulering av pensjoner og pensjonisters inntektsforhold til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. I midten av juni fatter Stortinget det endelige vedtaket om oppregulering av alderspensjon, minstepensjon, garantipensjon, uføretrygd og grunnbeløpet i folketrygden. Til slutt vil NAV utbetale oppregulert pensjon, inkludert etterbetaling for mai måned, den 20. juni.

Forskjellene øker

Dagens reguleringsmodell for pensjon innebærer at pensjonistene skal få realvekst når lønnsmottakere får det, men kun halvparten. Siden 2022 har pensjonene vært regulert i takt med gjennomsnittet av lønns- og prisvekst. Over tid tid bidrar dette til et økende gap mellom pensjon og lønn. 

Pensjonene skal reguleres basert på faktiske tall for lønns- og prisvekst, og ikke på anslag. Det gjøres ved at man korrigerer for de avvikene som var mellom anslått og faktisk lønns- og prisvekst året før. Dette sikrer at pensjonsveksten ikke blir basert på gale estimater. Likevel er dette bare en sikkerhetsmekanisme, som ikke endrer på det grunnleggende problemet: Pensjonister får fortsatt bare halvparten av reallønnsveksten.

Mens alderspensjonen fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon følger faste regler for oppregulering, så øker de fleste private tjenestepensjoner basert på den avkastningen som oppnås. Det er for eksempel en stor utfordring at mange fripoliser fra privat sektor får svak avkastning og dermed oppreguleres i svært liten grad. Det svekker inntektsutviklingen for pensjonister med slike pensjoner.