Vi krever at posten fortsatt skal komme helt hjem

Forslagene fra Postutvalget tar ikke hensyn til eldre med redusert helse eller lave digitale ferdigheter. Vi krever at Posten fortsatt skal bringe post helt hjem annenhver dag!

Illustrasjonsbilde: iStock

Illustrasjonsbilde: iStock

Postutvalget foreslår at brev som hovedregel skal utleveres til betjente postpunkt, som vil si postkontor og post i butikk. De som har behov for levering til egen postkasse, skal kun få dette én gang i uka.  

Pensjonistforbundet og SAKO støtter ikke Postutvalgets anbefalinger. Postutvalget er et uavhengig ekspertutvalg som har utredet hvordan fremtidens posttjenester kan organiseres.

Viktig for å kunne bo trygt hjemme

Vi reagerte sterkt da rapporten kom. Forslagene har vakt stort engasjement blant SAKO-organisasjonene og i Pensjonistforbundets fylkesorganisasjoner og lokallag. Mange opplever utrygghet over at en viktig tjeneste kan bli tatt fra dem. Derfor har vi avgitt høringssvar til Samferdselsdepartementet om rapporten.  

– Postombæring til egen postkasse er for mange en viktig forutsetning for å kunne bo trygt hjemme. Postutvalget tar ikke tilstrekkelig hensyn til personer med redusert helse eller svake digitale ferdigheter, sier Jan Davidsen, leder av Pensjonistforbundet.  

Undervurderer beredskap

Bakgrunnen for utvalgets forslag er at antall brev er synkende, slik at kostnadene per brev er økende. Pensjonistforbundet og SAKO mener at utvalget undervurderer Postens rolle i totalberedskapen. Det er mer opptatt av å kutte tjenester for å spare penger, enn å finne andre viktige oppgaver for Posten. 

– Nåværende tjenestetilbud bør opprettholdes av hensyn til både brukerne og totalberedskapen. I stedet for å redusere tjenestetilbudet, bør Posten få andre viktige oppgaver i tillegg til distribusjon av brev, pakker og aviser, sier Davidsen. 

Går mest ut over eldre

I dag kan alle motta brev i egen postkasse annenhver hverdag, i snitt 2,5 ganger per uke. Forslaget om ombæring kun en gang per uke går mest utover eldre, fordi de både mottar flere brev og i større grad er avhengige av å få pakker og brev levert til egen postkasse.  

– De som er digitale eller har helse til å oppsøke et postpunkt, vil få brev og pakker oftere enn de som er digitalt utenforstående eller har redusert helse. De som får et redusert tjenestetilbud, er de som er mest avhengige av det. Det er diskriminerende, sier Davidsen. 

Her kan du lese hele høringssvaret vårt.