Forbundsleder Jan Davidsen diskuterte i dag allmennlegetjenesten med representanter for regjeringen.
Publisert 7. Apr 2025, kl. 13:06
Sist redigert 7. Apr 2025, kl. 13:06
Regjeringen legger denne våren fram en stortingsmelding om allmennlegetjenesten. På møtet presenterte statssekretær Ellen Rønning-Arnesen de viktigste grepene regjeringen ser for seg for å få en bedre allmennlegetjeneste. Hun la særlig vekt på tverrfaglig samarbeid og økt digitalisering.
Allmennlegetjenesten i kommunene består av ulike tjenester som utføres av leger, for eksempel som fastleger, på legevakt og i helsestasjoner og på sykehjem. Eldre oppsøker fastlege oftere og bruker øvrige allmennlegetjenester mest. Derfor er Pensjonistforbundet opptatt av at tjenestene må bli bedre.
– Vi er enige i at tjenestene kan bli bedre gjennom tverrfaglig samarbeid og bedre oppgavedeling. Legenes tid bør ikke brukes på oppgaver som utføres like godt eller bedre av for eksempel sykepleiere og fysioterapeuter, sa forbundsleder Jan Davidsen.
Digitale løsninger er ikke for alle
Pensjonistforbundet støtter også at digitale løsninger kan bidra til mer effektiv ressursbruk hos fastlegene og redusere den totale belastningen hos pasienten og pårørende. Det gjelder for eksempel timebestillinger på nett, videokonsultasjoner og digitale målinger og kontroller. Men blant eldre er det mange brukere som ikke har forutsetningene for å bruke digitale løsninger.
– Vi minner om at blant de som bruker allmenntjenestene mest, er det brukere med lav eller ingen digital kompetanse. Digitale tjenester må derfor kun være et tilbud i tillegg til ordinære tjenester, sa Davidsen.
Flere leger i kommunene
Dagens møte med regjeringen var det tredje i rekken om statsbudsjettet for 2026. Pensjonistforbundet brukte derfor anledningen til å peke på at en bedre allmennlegetjeneste også er et spørsmål om arbeidsforhold og ressurser.
– Det er behov for å rekruttere og beholde flere leger i kommunene. Da må man se nærmere på legenes arbeidsforhold. Tjenestene må dimensjoneres etter de økende behovene som kommer med en aldrende befolkning. Kommunene må tilføres midler som gjør at legene vil jobbe der, sa Davidsen.