Akutt slagbehandling løftet til verdenstoppen!

Vi avsluttet årets arrangementer med besøk av nevrolog Martin Kurz på Folkets Hus i Stavanger. Vi kunne igjen konstatere at det var full sal, og det er utrolig kjekt at så mange kommer på våre åpne møter! ❤️

Martin ble takket av leder i helse- og sosialutvalget Gunnbjørg Bruntveit

Martin ble takket av leder i helse- og sosialutvalget Gunnbjørg Bruntveit

Vi føler oss veldig heldig da Martin Kurz tok seg tid i en travel hverdag til å holde et spennende og informativt foredrag for oss. Han har en imponerende bakgrunn, innen sitt fagfelt er han spesialist i nevrologi, professor II ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen, seksjonsoverlege ved Nevrosenteret, Stavanger universitetssjukehus og leder i Norsk hjerneslagforening.

Det har vært en enorm utvikling i behandlingen av slagpasienter. Mange alvorlige komplikasjoner etter akutt hjerneslag kan forebygges og behandles. Men dette fordrer god og systematisk overvåkning etter hjerneslag. Tid for behandling er også avgjørende. Får en tilgang til pasienter innen "den gylne timen" altså innen en time etter et slag, har en best forutsetninger for å lykkes.

Eldre er fremdeles den største gruppen som får hjerneslag, men en har også sett en økning blant den yngre befolkningen.

Det er gjort mye bra informasjonsarbeid for hva en skal se etter når en mistenker et hjerneslag, men det er også symptomer som ikke er like kjent. Martin sin oppfordring er at det er bedre å ringe en gang for mye, en en gang for lite. Mistenker en hjerneslag skal en ringe 113. Ved hjelp av det engelske ordet FAST (se nederste bilde) kan du lettere huske vanlige symptom på et hjerneslag og hva du skal gjøre. Bokstavene står for: Fjes, Armer, Språk og Tid.

Vi takker alle som kommer på våre åpne møter - og håper vi sees igjen i 2025!

Gjennomgang av hva et hjerneslag er

Gjennomgang av hva et hjerneslag er

Leder i helse- og sosialutvalget ønsket publikum velkommen

Leder i helse- og sosialutvalget ønsket publikum velkommen