Publisert 22. feb. 2024, kl. 14:49
Sist redigert 22. feb. 2024, kl. 14:50
Det er i dag store geografiske forskjeller i Norge, og utfordringer med tilgjengelighet for de akuttmedisinske tjenestene i en del av de minste sentrale områdene.
Mangler kompetanse på eldre
Akutt medisin kan ramme alle, i alle aldre og situasjoner. Et økende antall eldre tilsier imidlertid flere med indremedisinske akutt-tilstander, sammensatte problemer og mange utfordringer samtidig. Eldre har dessuten mindre «reservekapasitet» og trenger derfor rask og kompetent avklaring når akutte situasjoner oppstår.
I dag er det dessverre manglende kompetanse og erfaring i å vurdere hastegrad hos eldre på legevaktstelefon og hos AMK.
Dette er blant innspillene Pensjonistforbundet har sendt til stortingsmeldingen om akuttmedisinske tjenester.
Må ha akuttmedisin i nærheten
Det er behov for å øke førstehjelpskompetansen til den enkelte innbygger i hele landet, med spesielt fokus på eldre. Dersom livsviktige helsetilbud sentraliseres, vil det ha stor betydning for tryggheten i distriktene, og det vil påvirke bosettingen.
Regjeringens mål er at eldre skal bo trygt hjemme, og at flere skal kunne bo hjemme lenger. For at det skal kunne fungere, må det være akuttmedisinske tjenester i nærheten, uansett hvor man bor. Flere fastleger og god samhandling mellom de akuttmedisinske tjenestene er også viktig.