Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Fire generasjoner bøssebærere i Sande

Søndag 20. oktober er det TV-aksjon til inntekt for Barnekreftforeningen. Familien Gran stiller med fire generasjoner når de gjør seg klar for årets viktigste søndagstur – og en fin familietradisjon.

Hele familien Gran går med bøsse for TV-aksjonen hvert år; Emma (2), Herman (3), Lina (27, mamma til Emma), Tiril (28, mamma til Herman), Kristine (49), Halvor (58), Turid (83) og Ola (85).

Hele familien Gran går med bøsse for TV-aksjonen hvert år; Emma (2), Herman (3), Lina (27, mamma til Emma), Tiril (28, mamma til Herman), Kristine (49), Halvor (58), Turid (83) og Ola (85).

– Jeg gleder meg til å sykle og ringe på, sier Herman Gran Hempel (3) mens han fester sykkelhjelmen på hodet og bøssa på styret. Når den lille balansesykkelen kommer susende, er det bare å passe seg. Herman skal ut og samle inn penger for TV-aksjonen!

Den ett år yngre kusinen Emma-Emilie Gran Olsen følger etter. De to små søskenbarna i Sande i Vestfold har fått verdens fineste familiearv i gave – sammen med både foreldre, besteforeldre og oldeforeldre går de med bøsse for TV-aksjonen.

Oldefar startet på 90-tallet

Tradisjonen ble startet av oldefar Ola Gran (85) for mer enn 30 år siden.

– Jeg begynte å gå med bøsse på 90-tallet sammen med Turid, kona mi. Jeg hadde vært i FN-bataljonen i Libanon og sett hvordan folk i nød hadde det. TV-aksjonen er et veldig godt tiltak som kommer til nytte for mennesker både i Norge og utlandet.

Etter kort tid ble han med i TV-aksjonskomiteen i kommunen, og han ble rodeleder med ansvar for å dele ut bøsser i området. Denne oppgaven overtok sønnen Halvor Mjelde Gran (58) for rundt ti år siden, som også har tatt med barna på bøssebæring fra de var små.

– Det har vært fint å lære barna å hjelpe andre. Vi har gått med barn i bæremeis og barnevogn, i all slags vær.

Penger og «bubukaker»

Døtrene Lina-Emilie Gran (27) og Tiril-Eugenie Gran (28) ville alltid gå den samme runden, roden der oldemoren bodde. Da var de garantert å få både penger og “bubukaker”, litt søtsaker på veien. Nå har de med egne barn på bøsseturen. 

– Jeg synes det er så fint å ta med Herman på dette. Vi snakker om temaet sammen – i fjor var det barn i krig og nå er det barn som er syke. Formålet er ekstra sterkt i år. Når man har egne barn, blir det så nært og man vet aldri hva som kan skje, sier Tiril. 

– Du angrer aldri

20. oktober er de igjen klare for årets viktigste søndagstur, og hele familien gleder seg.

– Det gir en god følelse å levere bøssa etter runden, og i år blir det ekstra sterkt å samle inn penger. Alle kjenner noen som har hatt kreft, og med barn er det spesielt tankevekkende. Bruk et par timer og ta med barn og barnebarn, du angrer aldri på denne turen, sier mormor Kristine.

Årets formål

Årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen, som skal etablere familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Her kan barn med alvorlig sykdom og familien deres bo sammen mens barnet er under behandling. Hver krone investert i familiehusene forventes å gi 11 kroner tilbake til samfunnet, viser en fersk rapport fra Menon.

En god bøssebærer skal tidlig krøkes. Emma og Herman tar oppgaven på alvor og synes det er moro når det klirrer i bøssa.

En god bøssebærer skal tidlig krøkes. Emma og Herman tar oppgaven på alvor og synes det er moro når det klirrer i bøssa.