Publisert 5. juni 2024, kl. 13:28
Sist redigert 5. juni 2024, kl. 13:28
Husbankens statistikk viser at det er 3 110 færre husstander over 67 år som mottar bostøtte enn i april, etter at regjeringen fjernet den ekstra strømstøtten i bostøtten.
Gjennomsnittlig utbetalt beløp har også sunket. Bostøtten til eldre har nå sunket fra 30 992 mottakere i mai 2010 til 13 662 i 2024.
Svak pensjonsutvikling for de som har minst
Årets trygdeoppgjør har gitt lav uttelling for minstepensjonister og mangler en tydelig sosial profil som svarer på de økonomiske utfordringene. Kjøpekraften anslås styrket med 0,7 prosent i år. Det er ikke gitt kronetillegg som kunne løftet de fattigste eldre. «Enkepensjonen» vil heller ikke lenger bli oppregulert.
Det er hovedsakelig enslige, eiendomsløse leietakere med de laveste pensjonene som også mister og får kutt i bostøtten. Sammen med Bostøttealliansen har Pensjonistforbundet uttrykt stor bekymring over utviklingen bostøtten for de vanskeligstilte har tatt.
Forskning: Flere eldre sliter
SIFO-rapporten Utsatte grupper i dyrtiden - Husholdenes økonomiske trygghet fra august 2023, viser at hele 40 prosent av pensjonist-husholdninger med inntekter under 400 000 kroner, sliter økonomisk. Av disse klassifiseres 20 prosent i kategorien «ille ute», mens ytterligere 20 prosent betegnes som «slitere».
Andelen som er «ille ute» har økt med 12,5 prosentpoeng siden 2020/21. Rapporten beskriver husholdninger som har fått redusert økonomisk trygghet og står i fare for å misligholde boutgifter.
Pensjonistforbundet bekymret
Pensjonistforbundet er bekymret over at de svakeste skal betale prisen for regjeringens stramme budsjettpolitikk for å få ned inflasjonen. Vi har bedt Stortinget bevilge ekstra midler over statsbudsjettet for å sikre pensjonister og uføre med lav og middels inntekt en bedre inntektsutvikling.
Vi er kritisk til gjentatte kutt og underregulering av bostøtten, og arbeider sammen med Bostøttealliansen for å sikre en trygg boligsituasjon for vanskeligstilte.