Publisert 2. aug. 2024, kl. 12:38
Sist redigert 2. aug. 2024, kl. 12:38
Da vi møtte henne hjemme i den fargerike leiligheten, var manuset til "Mitt liv, mitt fag: tung psykiatri" nylig levert til forlaget.
– Boken er beregnet på både pasienter, pårørende og fagfolk. Jeg håper helsebyråkrater og politikere leser den også, sier Rosenqvist. I 2017 ble hun utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, for "fremragende samfunnsgavnlige virke".
«Jeg har på en måte alltid vært i beredskap, klar til å gå i krigen slik som moren min. En slik psykisk beredskap koster, og jeg har tatt antidepressiva i mange år.»
Den som varsler
Hun har vært kjent som vaktbikkja som varsler, uten frykt for reaksjonene som kommer.
– Ja, jeg kan lage bråk. Jeg hadde en førsteklasses sjef på Ila. Vi jobbet sammen for å oppgradere omsorgen for de aller sykeste. Nå bekymrer lojalitetskravet i arbeidslivet meg, lojaliteten til systemet. Det har ikke vært så gærnt å kunne lage så mye bråk jeg vil, slår hun fast med et tilfreds smil.
Hun mener helsebyråkrater har dårlig forståelse for hvor syk det går an å være:
– For meg og de aller fleste er jo autonomi veldig viktig. Naturligvis er det viktig med motiverte pasienter, men omsorgen for de som mangler evne til egenomsorg er også sentral i psykiatrien. Jeg tror psykiaterne stadig er blitt pålagt å gi raskere, og dårligere, behandling til de sykeste. Det har gått litt etter litt. Man har stadig vennet seg til at det blir dårligere oppfølging av de som ikke evner et autonomt liv. Til slutt tror man det er sånn det skal være, og det er ingen som protesterer.
Det store traumet
Å komme hjem til Randi Rosenqvist er en fin opplevelse. Hun koser seg åpenbart i leiligheten, som hun selv har sørget for å gjøre varm og fargerik. Hun smiler atskillig mer enn vi noen gang har sett på tv, og virker fornøyd med livet. Nylig sluttet hun også å være i konstant beredskap, noe hun har slitt med hele livet etter å ha vokst opp med en mor som hadde vært aktiv i motstandskampen under krigen. Det moren fortalte ble til et traume, som ikke ville slippe taket.
Hun ble intervjuet i VG i vinter fordi hun sammen med andre som vokste opp med motstandsforeldre har fortalt sin historie i boka Vi som arvet krigen. Randi var rundt sju år gammel da moren fortalte at hun hadde jobbet for Hjemmefronten, og at hun gjorde forbudte oppdrag i kampen for å sette Norge fri. Ikke minst svaret hun fikk på spørsmålet om hva som ville ha skjedd om hun ble tatt, skremte Randi: «Da ville jeg ha blitt skutt».
Berømmer åpenhet
Stadige på påminnelser om at det kan bli krig igjen næret traumet som hadde festet seg.
Da Russland gikk til angrep på Ukraina i 2022 ble hun ikke lenger redd på egne vegne, men hun frykter de langvarige følgene.
– Jeg er sikker på at traumene kommer til å være der i 100 år. Krigstraumer forklarer mye i utviklingen av lynnet til ulike folkeslag, sier hun.
Traumet har påvirket livet til Randi Rosenqvist i stor grad:
– Jeg har på en måte alltid vært i beredskap, klar til å gå i krigen slik som moren min. En slik psykisk beredskap koster, og jeg har tatt antidepressiva i mange år. Det har virket fint på meg. Jeg har ikke blitt avflatet og det har gjort at jeg har kunnet jobbe så mye, forteller hun, og berømmer daværende statsminister Kjell Magne Bondeviks åpenhet om egen depresjon.
Alltid vært samvittighetsfull
Til tross for drømmene som har fulgt henne helt til ganske nylig, bebreider hun ikke moren, som døde da Randi var 30 år.
– Jeg rakk å få et voksent forhold til henne før det. Det var en balanse. Å få til en moden avslutning med henne var fint.
Hun har tatt ansvar for sitt eget liv, og angrer ikke på at hun ikke tok tak i krigstraumet sitt og snakket om det tidligere.
– Dette er en del av meg. Det å være rettskaffen og i beredskap er jo bra. Jeg skulle kanskje ønsket at jeg hadde vært litt mer «easy going». Jeg hadde ikke en veldig festlig barndom og ungdom, og har alltid vært veldig samvittighetsfull.
Det var som 70-åring og fersk pensjonist at hun valgte å gå til psykolog for å finne ut av hva hun skulle bruke resten av livet til – og hva hun kunne legge bak. Da fortalte hun om traumet for første gang, og opplevde det som en lettelse da en gammel krigsdrøm endret seg. Hun trengte ikke lenger kjempe for overlevelse, hun kunne gå rett til krematoriet. Hun var fri fra plikten.
For gammel til å være helt
Det betyr altså ikke at Randi Rosenqvist har noe ønske om å dø, hun trenger bare ikke være den som er i konstant beredskap lenger.
– Jeg tenker at nå er jeg for gammel til å være helt.
Det kan vel diskuteres, men hun trenger definitivt ikke å være den type helt som hun måtte være i de vonde drømmene som fulgte henne.
Psykiateren er ikke opptatt av å bebreide foreldrene for egne sår, men hun tok konsekvensene av barndommen:
– Det jeg tenkte som ung, var at jeg ikke kunne jobbe med barn og ungdom, for jeg ville hatt lyst til å ta dem med hjem og lest eventyr for dem. At jeg har jobbet med tøffe menn, har gjort at jeg har kunnet jobbe uten å ta jobben med meg inn i livet mitt. Det som likevel har angått meg mer emosjonelt er når jeg har sett hva slags oppvekst de har hatt. Det er mye sorg, savn og relasjonsbrudd hos disse mennene.
For mange framstår jobben hun hadde som skremmende, og vi lurer på om hun var mye redd?
– Nei, det er nok farligere å jobbe i NAV eller på legevakten. I min situasjon visst jeg jo hvem jeg skulle inn til. Men jeg har blitt slått ned en gang, og truet med kniv en gang.
Blir provosert
Engasjementet for de psykiatriske pasientene slukner nok aldri.
– Antall sykehussenger i psykiatrien er halvert de siste 20 årene. Det har gått veldig langt. 95 prosent av pasientene skrives ut innen halvannen måned, men mange lidelser trenger lenger behandling – som psykoser og spiseforstyrrelser. Jeg blir provosert av alle som tror at alle har det best hjemme. Og nå skal de psykiatriske pasientene i Oslo flytte til et bygg ved Sinsenkrysset!
Rosenqvist er leder av Nasjonal aksjon for bevaring av de psykiatriske sykehusene.
– Alle helseforetakene planlegger eller har solgt psykiatriske sykehus for å skaffe egenkapital. De fine tomtene med landlig beliggenhet er attraktive og verdifulle.
Hun er tydelig opprørt. At Trump fosser fram i USA, og kan komme til å bli valgt til president igjen, opprører henne også.
– Man skal ikke stille diagnoser uten å innhente opplysninger fra andre og møte vedkommende selv, men…han har ganske høy score, sier hun og refererer til psykopatiske trekk.
En annen mann som opprører mange, er 22. juli-terroristen. Randi Rosenqvist observerte ham i flere år.
– Jeg var aldri i tvil om at han ikke var psykotisk. Jeg har vurderte ham hvert år i ti år, men jeg er ikke forbauset over at det er vanskelig å diagnostisere ham. Det var ingen overvinnelse. Jeg har sett ham og kjenner væremåten hans, og vet at jeg har gjort en anstendig jobb der.
Kan ikke få alt
Hun lever alene i leiligheten i Oslo, og har aldri vært gift. Kjærester har hun hatt, og hun tar vare på gode venner, men barn og familieliv ble det aldri.
– Man kan ikke få alt, og jeg har kunnet jobbe mye. Man kan ikke få både i pose og sekk. Men jeg er tante til flere, og i sommer ble jeg «oldemor» da lillesøsteren min ble bestemor, forteller hun med et stort smil, og peker på et bilde ved siden av godstolen ved vinduet.
Et sted hun treffer familie er på landstedet i Arendal.
– Jeg har vært der om sommeren i 65 år. Nå har jeg solgt stedet til lillesøsteren min, men jeg kan fortsatt komme på besøk. Jeg er knyttet til det stedet. Alt har sin tid, og det er godt å slippe ansvaret.
Jobber noen timer hver dag
Før hun ble pensjonist var det ikke så mye fritid utenom feriene. Nå er det annerledes, selv om hun jobber noen timer hver dag.
– Jeg har alltid lest mye for å kople av fra jobben, men nå kan jeg også ta meg tid til å glane på horisonten. Det er mentalt godt. I ferien jeg pleier å ta i november, ser jeg på havet. Jeg liker også å lage mat og luke litt i bedene utenfor her.
Form og farge er en annen interesse, som leiligheten bærer preg av, og som barn drømte hun om å bli keramiker.
– Jeg vurderer å begynne å male, og har akrylmaling liggende, røper hun.
Men den samvittighetsfulle vaktbikkja blir ikke glemt med det første, uansett hvor stort kunstnertalent hun har. Folk vil fortsatt komme bort til henne og si «Du er helten», og hun vil bli litt glad hver gang.
Artikkelen har stått på trykk i magasinet Pensjonisten. Medlemmer får 9 utgaver i året tilsendt hjem, og kan lese alle utgaver av bladet digitalt.