– Urettferdig og usosialt: Økt pensjon, men lavere bostøtte

Minstepensjonen for enslige øker med 500 kroner måneden fra 1. mai. Men dersom ikke bostøttereglene justeres, risikerer mange å tape mesteparten av økningen. – Urettferdig og usosialt, sier forbundsleder Jan Davidsen.

Illustrasjon: iStock

Illustrasjon: iStock

I statsbudsjettavtalen for 2025 ble det en etterlengtet økning i minstepensjonen for enslige med 500 kroner i måneden fra 1. mai. Dersom ikke bostøttereglene justeres, risikerer mange eldre å tape mesteparten av økningen. 

– Dette er urettferdig og usosialt. Økt pensjon til enslige eldre skal gi noe bedre økonomi, ikke inndras som kutt i bostøtten, sier Davidsen. 

Rammer de mest utsatte

Ifølge beregninger vil en enslig minstepensjonist miste 295 kroner i bostøtte per måned når pensjonen øker. Det betyr at mer enn halvparten av økningen forsvinner – og noen risikerer å miste hele bostøtten fordi inntekten bikker over grensen. 

Dette rammer spesielt kvinner: 80 prosent av enslige minstepensjonister er kvinner, og 92 prosent av eldre som mottar bostøtte bor alene. Totalt gjelder dette rundt 13 000 eldre bostøttemottakere, som leier bolig.  

Tidligere ble det skjermet – hvorfor ikke nå?

– I 2023 endret regjeringen bostøtte-forskriften for å skjerme eldre mot slike kutt. Da sa de selv at økt pensjon «ikke skal gi urimelig reduksjon i bostøtten». Det prinsippet må selvsagt også gjelde nå, sier Davidsen. 

Pensjonistforbundet viser til at regjeringen i fjor justerte regelverket nettopp for å hindre slike utilsiktede kutt. Nå krever vi at det samme gjøres igjen – helst i form av en varig endring i forskriften. 

Antallet eldre bostøttemottakere halvert

Siden 2010 har antallet eldre med bostøtte sunket fra 34 000 til bare 15 000 – ikke fordi behovet har blitt mindre, men fordi regelverket ikke har fulgt utviklingen i bo- og levekostnader. I samme periode har bostøtten til eldre falt fra 584 millioner kroner til 390 millioner – mens boutgiftene har skutt i været. 

– Om bostøtten for de eldre hadde fulgt prisveksten, skulle den vært over 850 millioner kroner i år, sier Davidsen. 

Forventer handling fra Stortinget

Pensjonistforbundet ber Stortinget gripe inn raskt. En forskriftsendring må komme på plass, slik at økt pensjon faktisk gir bedre økonomi for enslige eldre under fattigdomsgrensen. 

– 1. mai er solidaritetens dag. Samtidig skal fattige, enslige og eldre leietakere få kutt i bostøtten? undrer Davidsen.

Les mer