Fall kan og bør forebygges

Fall er den ulykken som oftest rammer eldre mennesker, men den gode nyheten er at fall kan forebygges. Tirsdag 29. april markeres derfor fallforebyggende dag for første gang. Ulykkestallene skal ned!

Foto: iStock

Foto: iStock

Tekst: Ingunn Solli

Hvert år faller om lag en tredel av alle eldre over 65 år i Norge, og de aller fleste fallene skjer hjemme. Skader etter fall koster samfunnet store summer hvert eneste år, i tillegg kommer alle de negative konsekvensene både for dem det gjelder og deres pårørende. Nå er det kommet nye nasjonale faglige råd for fallforebygging, og Nasjonalt senter for aldring og helse ønsker dem hjertelig velkommen:

– Forebygging er det viktigste vi gjør! Vi kan gå glipp av så mange gode år i alderdommen dersom vi ikke tar forebygging på alvor, sier Gro Gujord Tangen, fagsjef for fysisk helse ved senteret.

Egeninnsats er effektivt. Hun understreker at det er ganske enkle tiltak som skal til for å hindre fall og skader, og vi kan gjøre mye selv.  Stikkordene er hverdagsaktivitet, styrketrening og balansetrening.

– Det er også viktig at helsepersonell har søkelys på fallforebygging, og at de har kompetansen som trengs for å kunne jobbe aktivt for å få ned antall fall blant eldre. Nasjonalt senter for aldring og helse har derfor opprettet en egen nettside der helsepersonell og andre kan finne kunnskap, inspirasjon og konkrete tips og råd til hjelp i arbeidet.  

Gro Gujord Tangen forteller at Oslo kommune er et godt eksempel på at forebygging av fall og fallskader nytter. I Oslo er nå antallet hoftebrudd på historisk lavt nivå.

Mange nye tilbud. – En viktig årsak kan være at det er kommet mange tilbud om seniortrening rundt omkring i bydelene de senere årene. Det viser hvor stor betydning det har at det finnes lavterskeltilbud i nærheten av der folk bor. Det er jo slett ikke alle som føler seg hjemme på et treningssenter. Dessuten er det sosialt og hyggelig med slike treningsgrupper. Da blir det så mye enklere for folk å få lagt inn litt styrke- og balansetrening i hverdagen.

I tillegg fokuserer Oslo kommune på det Tangen kaller sekundærforebygging.

–  Alle over 50 år som kommer til Oslo legevakt med et brudd blir ikke bare gipset, de får også tilbud om beintetthetsmåling. Målingen avdekker om du trenger medikamenter mot beinskjørhet. Det kan høres ut som en selvfølge, men det er først de senere årene at dette er satt i system i Oslo. Og det er fortsatt ikke rutine ved alle legevakter i alle kommuner, forteller hun. 

Snakk med fastlegen. Tangen oppfordrer derfor alle som har hatt brudd eller som er bekymret for å falle, til å snakke med fastlegen sin om beintetthetsmåling. Det er dessuten en del risikofaktorer for utvikling av beinskjørhet som det kan være greit å være klar over. Kan hende du bør ta en prat med fastlegen din om beinskjørhet, enten du har brukket noe eller ei.

–  Røyking, arv, tidlig overgangsalder, bruk av enkelte legemidler og flere andre faktorer øker risikoen for beinskjørhet. Fastlegen kan gå gjennom dette med deg og vurdere om du bør måle beintettheten og eventuelt starte med medisiner, sier Tangen, og legger til:

– Men ikke glem at det er mye en kan gjøre selv med enkel trening. Styrketrening bygger også bein. Sjekk gjerne med kommunen om det finnes en Sterk og stødig-gruppe i nærheten av der du bor. Dette er styrke- og balansetrening i grupper tilpasset voksne over 65 år som føler seg litt ustø eller merker begynnende funksjonssvikt. I januar 2025 er det 135 kommuner som har dette tilbudet. Det er over 740 frivillige instruktører og mer enn 9000 deltakere på landsbasis. Målet er mange flere!

 Gro Gujord Tangen ved Nasjonalt senter for aldring og helse understreker at ganske enkle tiltak kan forebygge mange fallskader.  Foto: Martin Lundsvoll.

Gro Gujord Tangen ved Nasjonalt senter for aldring og helse understreker at ganske enkle tiltak kan forebygge mange fallskader. Foto: Martin Lundsvoll.

FAKTA OM FALL

  • 1/3 av befolkningen over 65 år faller minst en gang hvert år. Halvparten over 80 faller årlig.
  • 30-50 prosent av fall hos eldre gir behov for medisinsk behandling. I overkant av ti prosent av fallene gir bruddskader. Det er ca. 9000 hoftebrudd hvert år.
  • Viktigste risikofaktorer for å falle er tidligere fall, redusert balanse og muskelstyrke, samt underliggende sykdommer.