Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Gunn (70) gjør det andre drømmer om

Gunn Glad fra Fredrikstad er ikke som alle andre pensjonister. Hun og ektemannen solgte huset og kjøpte båt. – Vi nyter å være impulsive, kaste loss og dra ut på kort varsel, sier hun.

I en 43-fots seilbåt lever Gunn og mannen det gode livet fra april til oktober.  Tekst og foto: Marianne Otterdahl-Jensen

I en 43-fots seilbåt lever Gunn og mannen det gode livet fra april til oktober. Tekst og foto: Marianne Otterdahl-Jensen

For 15 år siden sa Gunn til mannen sin: Du har bil og motorsykkel, jeg vil ha båt, og slik ble det. Tre uker senere var hun eier av sitt første fartøy. Båten har senere blitt byttet ut.

I dag har paret en 43-fots seilbåt med dekksalong. Her lever de det gode livet fra april til oktober. Ved brygga i Gressvik i Fredrikstad kommune har de fast plass. Resten av året leier de leilighet i San Luis de Sabinillas, en liten koselig by på østkysten av Spania med 6800 innbyggere og få turister.

Gjør henne glad

– Velkommen inn sier Gunn, og viser vei inn i båten, som selvsagt heter Glad. Jeg er et rotehue, men mannen min holder orden. Glad er oppvokst i Arendal, hvor hun tidlig ble sjøvant med snekke som farkost. Sjølivet har med andre ord alltid ligget hjertet nært, men sørlandsdialekten tar hun bare frem når hun er på hjemlige trakter.

Samtidig som båten ble anskaffet, ble huset i Gressvik solgt; Et arkitekttegnet hjem bygget inn i naturen over sju nivåer – da arkitekten ønsket å verne om tomtens naturlige omgivelser.

Etter et langt liv hadde det samlet seg opp mange gjenstander. De ble delt ut til venner og familie, resten ble satt i campingvogna og på et lager.

– Jeg kan savne langbordet med plass til 24 gjester, forteller Gunn, mens hun viser vei ned i byssa. Men det er gjort i en fei å ta «husvasken», det er en av fordelene med å ha alt samlet på få kvadratmeter.

Sover godt i båten

Gunn er kokken. Hennes danske mann er overstadig fornøyd over hva fruen varter opp med, og favoritten er «Stjerneskudd». Retten er et smørbrød, som består av rødspette, asparges, remulade, reker og kaviar. Gunn er i det hele tatt kjent for å lage ekte, god dansk husmanskost.

I båten er det sengeplass til åtte stykker, og venner, barn og barnebarn er stadig på besøk.

– Det er ingen steder jeg sover så godt som i båten forteller Gunn, som aldri var vært sjøsyk. Selv i hardt vær. Hun styrer gjerne skuta, men ut og inn av trange havner er det mannen som overtar roret. Er det over 15 sekundmeter vind, legger de ikke ut fra kai.

Fru Glad har ingen kurs eller kompetanse annet enn god erfaring med båt og godt sjøvett. Mer trenger hun heller ikke. Fartøy som er under 50 fot og 23 tonn har hun lov til å føre, og mannen bekrefter at fruen er en dyktig kaptein.

Bidrar gjerne for fellesskapet

– Vi nyter å være impulsive, kaste loss og dra ut på kort varsel. Vi slipper å pakke. Kan Invitere bryggenaboer på middag samme dag. Ta et bad akkurat når det passer. At vi slipper å planlegge hele tiden, har gitt oss et bedre liv, forteller Gunn. Paret har ikke vært over til Danmark ennå, men både sørlands- og svenskekysten har de seilt.

Gunn har vært barnehagesjef i 17 år i Fredrikstad kommune, og tidligere pedagogisk leder og styrer i 23 år. Hun har alltid visst at hun ville jobbe med barn, har ikke glemt gamle kunster, og blir stadig oppringt for å vikariere i barnehagen.

– Da sier mannen min at jeg kommer trøtt og sliten hjem, men med et stort smil. På brygga i Gressvik har hun ansvaret for dusj og toaletter. Hun liker å hjelpe til, og bidrar gjerne for fellesskapet. I oktober setter Gunn og mannen kursen mot Spania, med motorsykkel på lasset.

– Vi har vært så heldig å få leie en fullt møblert leilighet, den tiden vi leier, er eierne selv i England, forteller Gunn.

Elsker å oppdage nye steder

Den spanske solkysten er likevel ikke et hvileskjær for hypersosiale Gunn Glad, som er fullt opptatt med diverse sysler også på land. Hun jobber som frivillig i en secondhand-butikk for klær. Butikken er en veldedighetskjede, og pengene går til fattige i kommunen Manilva. Sist jul var Gunn med på å pakke inn 450 julegaver. På kveldstid synger hun og opptrer med det internasjonale blandakoret, «Love to sing». Hun spiller petanque med mann og venner eller de inviterer middagsgjester. Når de utforsker Spania, er det på motorsykkel. De elsker å oppdage nye steder. En gang de dro til Gibraltar, som bare ligger en liten time unna, hadde Gunn glemt passet.

­– Da satt jeg på en benk ved den gibraltarske grensen og ventet på mannen, ler hun. Men de har også funnet genuine spanske steder som ikke er oversvømt med turister. Godt kjent med lokalbefolkningen har de også blitt, og har fått gode venner rundt seg.

– Mange synes vi er gærne

Gode venner har de også på brygga i Gressvik. Gunn skryter av det gode naboskapet.

– Noen bor i båt fast, mens andre bruker båt som hytte. De reiser ut på turer sammen, eller bare ankrer opp ute på fjorden. Når fru Glad skal slappe av, sluker hun bøker. Det er nesten blitt et lite bibliotek nede i kahytten. Det går mye i krim, men det har også sine ulemper. For du kan fort bli skvetten selv på høylys dag når du har lest om bestialske drap og lik som flyter opp. Du skulle aldri ha lest den boka, pleier mannen å erte.

– Jeg har sagt til utleierne i Spania at her vil jeg gjerne leie til jeg dør. Hvis jeg ikke kan bo i båten, tenker jeg vi kan bo i campingvogna om sommeren. De fleste synes vi er gærne, men elsker å besøke oss både i båten og i Spania.

 Artikkelen har stått på trykk i magasinet Pensjonisten. Medlemmer får bladet tilsendt hjem, og kan lese alle utgaver av bladet digitalt ved å logge inn.