Rehabilitering er en helsetjeneste. Formålet er at du skal få tilbake fysisk, kognitiv eller sosial funksjonsevne du har mistet på grunn av sykdom eller skade, og at du skal klare deg best mulig i hverdagen.
Rehabiliteringen skjer i samarbeid mellom deg og ulike fagpersoner som gir veiledning og hjelp.
Rehabiliteringen kan handle om
Rehabilitering skal være planlagt, og ha et tydelig mål som du er med på å sette. Utgangspunktet skal være hva som er viktig for deg.
Sammen skal du og fagpersonene legge planer for rekkefølge og tidspunkt for det som skal skje i rehabiliteringen. Planene skal beskrive hvem som har ansvar for hva, og hvordan målene skal nås.
Rehabilitering varer ofte i en kort periode, og mange vil trenge mye hjelp og støtte etter at rehabiliteringen er avsluttet.
Rehabilitering er omfattet av retten til helsehjelp. Det skal gjøres en medisinsk vurdering av ditt behov.
Din kommune har ansvar for at du får den oppfølgingen du trenger. Hvis du har behov for oppfølging over lengre tid og trenger flere tjenester, skal kommunen gi deg en koordinator og individuell plan.
Når du har behov for mer spesialiserte tilbud enn kommunen kan gi, kan du få rehabilitering i sykehus. Da må kommunen og sykehuset samarbeide. Fastlegen din kan veilede og hjelpe deg med å søke om rehabilitering.
Pensjonistforbundet mener rehabiliteringstilbudet i Norge må bli bedre, og eldre må få den behandlingen og hjelpen de trenger, der de bor.
Riksrevisjonens rapport om rehabiliteringstilbudet i helse- og omsorgstjenestene, som ble publisert i februar 2024, gir en sterk beskrivelse av hvor dårlig det står til på feltet.
Rapporten avdekket store mangler i både kompetanse og tilrettelegging av rehabiliteringstjenester. Blant annet viste den at seks av syv kommuner mangler viktig kompetanse.
Den pekte på at rehabiliteringstilbudet varierer mye avhengig av hvor i landet du bor, og beskrev i tillegg manglende samarbeid mellom kommune- og spesialisthelsetjeneste. Dette fører til at pasienter ikke får den helhetlige rehabiliteringen de har krav på.
Pensjonistforbundet mener dette i særlig grad går ut over eldre som ofte har sammensatte behov.
– Gode rehabiliteringstjenester er viktig for eldre fordi de bidrar til å opprettholde og forbedre livskvalitet og selvstendighet. Å gjenopprette og bevare ferdigheter er helt avgjørende for å kunne bo hjemme og delta aktivt i samfunnet. Utfordringen for helsevesenet er å sikre at disse tjenestene er tilgjengelige, tilpassede og effektive, sier Wenche Karin Malmedal, leder for Pensjonistforbundets sentrale helse- og sosialutvalg.
Pensjonistforbundet vil følge opp saken og jobbe for å påvirke myndighetene. Rehabiliteringstilbudene må bli bedre, og eldre må få den behandling og hjelp de har behov for, der de bor.
Se vårt webinar om rehabilitering. Her deltar representanter fra Stortingets helse- og omsorgskomite, Riksrevisjonen, KS (Kommunesektorens intresseorganisasjon), ergoterapeutene og SAFO. Programmet er satt sammen for å kunne gi innsikt og inspirasjon, og vi håper at temaet følges opp i våre fylkes- og lokalforeninger.