Tillegg til de med lavest trygd og god kommuneøkonomi
Ekstra tillegg til de med lavest trygd og en god kommuneøkonomi er viktigst for Pensjonistforbundet Østfold. Dette fikk Østfold Arbeiderparti klart beskjed om da de hadde invitert Pensjonistforbundet Østfold til dialogmøte fredag. På møtet var det nestleder Per Edvardsen og leder Bjørn Eriksen som møtte representanter fra Østfold Arbeiderparti med blant andre stortingsrepresentant Elise Waagen.
Publisert 23. nov. 2024, kl. 10:05
Sist redigert 23. nov. 2024, kl. 10:05
Her er momenter som Pensjonistforbundets representanter framførte i dialogmøtet:
Ved trygdeoppgjørene blir det gitt en prosentsats i tillegg. Denne satsen er lik for alle. Dette fører til at de med høyest trygd får størst tillegg, og de med lavest trygd får lavere tillegg. Ved hvert oppgjør sakker derfor de med lavest trygd akterut. Dette må det kompenseres for gjennom et ekstra tillegg til disse trygdede!
Det er kommunen som skal gi barna en god barnehage og en god grunnskole. Det er kommunene som skal gi god omsorg og gode helsetjenester til mennesker som har behov for dette. Det er også kommunene som skal sørge for tilpassede boliger og nok sykehjemsplasser. Derfor er en god kommuneøkonomi viktig!
Et viktig element for at Bo trygt hjemme-reformen skal lykkes, er en god kollektivtransport og TT-ordning. I vårt eget fylke er det absolutt ikke utvidelse av tilbudet som er på dagsorden, men en tragisk nedskjæring!
En annen viktig fylkeskommunal oppgave er å drive den videregående skolen. Her drøftes det nedleggelse av linjer. Pensjonistforbundet Østfold mener at det er uakseptabelt å redusere tilbudet i den videregående skolen på grunn av dårlig økonomi. Den videregående skolen må være tilpasset samfunnets behov og det er for oss viktig at utdanning av helsefagarbeidere styrkes og ikke kuttes!
Videre ble følgende viktige områder løftet fram i dialogmøtet:
Flere plasser i sykehjem og omsorgsboliger
Myndighetene må ta på alvor den økte etterspørselen etter sykehjem og heldøgns omsorgsplasser. Antallet sykehjemsplasser har vært uendret i flere år. Samtidig har antallet eldre over 80 år og forekomsten av demens økt vesentlig.
Omsorgsboligene må være et trygt sted å bo med gode tilsynsrutiner og omsorgstilbud.
Flere aldersvennlige boliger
Det er behov for flere aldersvennlige boliger, både i form av nybygg og tilpasninger av eksisterende boliger. Kun om lag en femtedel av boligmassen i Norge er tilgjengelige for personer med funksjonsnedsettelse.
Nødvendige vaksiner må være gratis
Vi støttet regjeringens forslag i statsbudsjettet for 2025 om å etablere et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper. Forslaget var imidlertid begrenset til utvalgte vaksiner, og med et krav om egenbetaling. For å oppnå bedre folkehelse og utjevne helseulikheter, mener vi det er nødvendig at vaksinasjonsprogrammet utvides med flere vaksiner og at alle vaksiner blir gratis.
Tenner
Det å møte alderdommen med friske tenner og kunne bevare tennene som gammel, er viktig for de eldres velvære og helse. Behandling av tenner må inn i egenandelsordningen.
Ensomhet
Pandemien lærte oss mye om ensomhet. Selv om pandemiens restriksjoner er borte, fortsetter ensomheten. Det bør bevilges midler til frivilligheten for å bidra til at eldre mennesker kan oppleve mindre ensomhet. Slike midler vil være et godt folkehelsetiltak.
Digitalt utenforskap
I et samfunn der det stadig blir flere digitale løsninger, vet vi at det er mange som ikke er i stand til alene å følge utviklingen. Når også samfunnets beredskapsplaner også innebærer digitale løsninger, må det tilbys opplæring til de som ikke helt henger med på utviklingen.