Slik får du billigere forsikringer

Forsikringer er dyrt. Kanskje er du overforsikret?

Vi viser hvordan du går frem for å få så riktige og billige forsikringer som mulig.

En gang i året kan du legge forsikringene dine ut på anbud. Du ber om tilbud fra flere forsikringsselskaper. Kanskje bør du bytte til et annet selskap? Du kan spare mye på å bytte.

Slik går du frem

  1. Send alle forsikringene dine ut på anbud, per mail eller i et brev til tre-fire forsikringsselskaper en gang i året.
  2. Be om pristilbud.
  3. Ta kontakt med det eller de selskapene som har de beste og billigste forsikringene – etter ditt behov. Det er viktig å lese den lille skriften om forsikringsdekningen, slik at det er sammenlignbare forsikringer.
  4. Det kan være du skal bruke flere forsikringsselskaper til de forskjellige forsikringene. En kan ha best bilforsikring, en villa osv. Men det gis også rabatter hvis du samler alle forsikringer i ett selskap. Hva som lønner seg, bør du regne på.
  5. Er du medlem i en fagforening eller organisasjon, kan det være du kan få billigere forsikringer gjennom disse.
  6. Når du vet hvem du skal velge, forsøk å prute enda mer.
  7. Selskapene gir ofte en startrabatt for å få deg som ny kunde. Forsøk å få den. Når denne rabatten etter hvert forsvinner, ta en ny runde med selskapene.

Les mer om økonomi for pensjonister; pensjon, levekår, betaling på sykehjem mm.

Sjekk særlig bilforsikringen

  1. Bilforsikring er dyrt. Sjekk den årlige kjørelengden for bilen. Mange eldre bruker bilen mindre enn de gjorde før, men har ikke justert ned kjørelengden. Hvis du likevel skal ut på en eller flere langturer, kan du kontakte selskapet og justere opp kjørelengden.
  2. Har du kjørt feilfritt i veldig mange år, kan det være du bør øke egenandelen på forsikringen. Her er det penger å spare.
  3. Hvis du for eksempel sparer 2 000 kroner per år på bilforsikringen, betyr det 20 000 kroner på ti år. Det finnes eksempler på at noen har spart enda mer enn 2 000 kroner per år.
  4. Du bør også tenke på at bilforsikringer normalt er dyrere hvis du kjøper en såkalt "ungdomsbil" der eierne krasjer mer enn andre grupper i samfunnet. Kjøper du en kurant og rimelig familiebil, er eneste sjåfør med bilen, har alarm, garasje, normal kjørelengde i året og en stor egenandel, da kan du ved forsiktig kjøring spare mange forsikringspenger.

Er du overforsikret?

Mange endrer livssituasjon med jevne mellomrom. Da er det viktig å tilpasse forsikringene til dette. Les vilkårene for forsikringene du har.

  1. Se om det er unødvendige forsikringer du kan kutte ut. Kanskje du fortsatt betaler forsikring for en liten robåt du solgte for noen år siden.
  2. Helårs reiseforsikring er normalt billigst hvis du reiser en del. Husk at du ikke bør reise til utlandet uten reiseforsikring!
  3. Bruker du kredittkort, sjekk hvilke forsikringer de dekker.
  4. Når du har skrellet vekk dobbeltforsikringer (og kanskje lagt til nye forsikringsbehov du har fått gjennom året): Ta kontakt med flere forsikringsselskaper. Be om anbud på forsikringene du trenger.

Les mer om vårt arbeid for pensjonister og uføre