Minstepensjon bidrar til å jevne ut ulikheter ved å sikre at alle pensjonister har en viss minimumsinntekt, uavhengig av hva de tjente tidligere. Hvilken minstepensjon du kan få, avhenger fødselsår, sivilstand og hvor mange år du har bodd i Norge.
NAV-tall fra juni 2024 viser at 1 050 000 personer får utbetalt alderspensjon fra folketrygden.
Du har rett på minstepensjon tidligst fra du er 67 år. Dersom du skal starte å ta ut pensjonen tidligere enn dette, må du ha opptjent en pensjon som er høyere enn minstepensjon/garantipensjon for enslige.
NB! Beløpene gjelder fra 1. mai 2024–1. mai 2025, for personer født i 1953 eller tidligere, og som har full trygdetid.
Er du født i 1953 eller tidligere, kan du få minstepensjon dersom du ikke har tjent opp en høyere pensjon selv. For å få full minstepensjon må du ha bodd i Norge i minst 40 år mellom du var 16 og 67 år. Da har du såkalt trygdetid på 40 år. Har du mindre enn dette, blir minstepensjonen redusert, avhengig av hvor mange år du har bodd i Norge.
Minstepensjon er inndelt i 4 satser med ulike årlige beløp. Hvor stor minstepensjon du får er avhengig av om du bor alene, eller har samboer. Samboerens inntekt kan også påvirke hvilken sats du skal motta. Satsene oppjusteres med virkning fra 1. mai hvert år. Satsene nedenfor gjelder fra 1. mai 2024, dersom du er født i 1953 eller tidligere:
Er du født i 1954-1962, vil pensjonen din være beregnet både etter «gammelt» og «nytt» pensjonsregelverk. Du kan få pensjonen delvis beregnet med en minstepensjon, og delvis med minsteytelsen i det nye pensjonsregelverket som heter garantipensjon.
Er du født i 1963 eller senere, kan du få garantipensjon i stedet for minstepensjon.
Garantipensjon skiller seg fra minstepensjon. Dersom du har hatt inntekt i yrkesaktiv alder, har du tjent opp «inntektspensjon» som kommer i tillegg til garantipensjonen. De aller fleste som mottar garantipensjon vil derfor få en alderspensjon fra folketrygden som er høyere enn bare satsen for garantipensjon.
Garantipensjon for enslige, gjelder i utgangspunktet for deg som bor alene, men også dersom du har en ektefelle eller samboer som ikke mottar uføretrygd, alderspensjon fra folketrygden eller AFP fra offentlig sektor, og har en årlig inntekt under 2G (248 056 kroner).
1. oktober er den internasjonale eldredagen. For oss er hver dag en eldredag. Den bruker vi til å jobbe for dine rettigheter, og et aldersvennlig samfunn. Bli med, du og!
Meld deg inn i dag