Universell utforming betyr at produkter, bygg, informasjon og tjenester utformes på en slik måte at alle kan bruke dem, uavhengig av funksjonsevne.
Arbeidet med gangvennlige nærmiljø bør ses i sammenheng med utvikling av aldersvennlige lokalsamfunn og fokus på universell utforming.
Mange kommuner er med i nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn og/eller nettverk for universell utforming. Bruk kommunens kontaktpersoner i dette arbeidet.
Eldre er overrepresentert i trafikkulykker ved kryssing av vei. Gode krysningspunkter reduserer risiko for ulykker og bidrar til økt trafikksikkerhet for alle.
Myke trafikanter skal prioriteres i trafikken. Nasjonal gåstrategi har til mål å gjøre det tryggere og triveligere å være fotgjenger. Dette krever tilrettelegging for ferdsel langs vei til daglige gjøremål, med fortau og andre sikkerhetstiltak tilpasset omgivelsene.
Utbedring av snarveier til mer fremkommelige gangveier gjør ferdselen tryggere og mer tilgjengelig for flere.
Nærturer er turer i nærmiljøet. Både tettsteder og byer bør tilrettelegge rundløyper og grøntområder som inviterer til mer aktivitet, trivsel og bedre folkehelse.
Skilting motiverer til å bevege seg mer og gjør det lettere å orientere seg.
3 av 4 fotgjengerulykker blant eldre over 70 år er knyttet til fallulykker på snø og is. Sjekk tilstanden i din kommune på fallbarometer.no.
Foruten “dårlig vær” er glatte gangarealer og høye brøytekanter de største årsakene til redusert fremkommelighet om vinteren. Dette fører til flere fallskader og at færre ønsker seg ut. Snø og is skaper ofte hindringer, som leder gående ut i kjørebanen. Løv kan også gi glatte gangveier når det blir vått.
Et jevnt og fast dekke uten nivåforskjeller er viktig enten man beveger seg til fots eller ved hjelp av hjul.
Rekkverk, eller håndløpere, fungerer også som kjennemerker som er lett å følge.
Trapper skal være sikre og lette å gå i.
På nettsiden aldersvennlig.no kan du finne spesifikasjoner for en “aldersvennlig benk”, som er god å sitte i for alle.
Langs strekninger til daglige gjøremål og i turområder bør det være benker eller andre hvilemuligheter.
Aktiviteter gjør stedet mer attraktivt for alle generasjoner.
Toalettet kan være offentlig, eller i samarbeid med lokale aktører som for eksempel en nærbutikk eller et serveringssted.
Hva er ønskene, alternativene og prioriteringene? Hvorfor er tiltakene viktig? (Skriv ned på egnet ark/dokument)
Hvem gjør hva og når? (Viktig at det legges en plan for det videre arbeidet).
Vurder hvem som kan være aktuelt å samarbeide med. Kommunen bør involveres, med kunnskap om lover og regler, lokale planer, tidligere tiltak og andres ønsker.
Ta kontakt med Unni i Pensjonistforbundet på unni.olimb.norman@pensjonistforbundet.no eller telefon 976 10 934.
Vi vil også gjerne å høre fra dere som planlegger, eller som har gjennomført tiltak.