Hundretusenvis av nordmenn får pensjon fra en fripolise. Til sammen er det snakk om flere hundre milliarder kroner. Det er et stort problem at disse pengene får for lav avkastning, slik at pensjonen ikke holder tritt med prisveksten, og blir mindre verdt hvert år. Vi har gitt innspill til regjeringens arbeidsgruppe som skal foreslå endringer i systemet.
Pensjonistforbundet har i mange år jobbet for å endre regelverket for fripoliser, slik at det blir høyere avkastning. Det er også viktig at det avkastningsoverskuddet som faktisk oppnås ender opp som pensjonsutbetalinger til kundene, og ikke bare blir stående.
I 2024 ble det gjennomført en utredning, som har vurdert regelverksforbedringer for fripoliser. Arbeidet ble ledet av Finansdepartementet, med deltakelse fra Finanstilsynet, NHO og LO. Pensjonistforbundet har hatt en god dialog med utvalget og har fått presentere vårt syn i saken. Vi ber departementet merke seg våre innspill og fremmer forslag som faktisk vil forbedre situasjonen for pensjonistene.
Vi har vært særlig opptatt av hvordan bufferfondene tilknyttet hver enkelt fripolise skal omgjøres til pensjonsutbetalinger i utbetalingsfasen. Med dagens regler vil en vesentlig del av kundenes penger bli stående i bufferfondet helt til man dør, uten at man får glede av dette. Det må derfor på plass et bedre regelverk som sikrer at disse pengene utbetales raskere.
Vi er spent på hvordan utredningen vil følges opp, men vi er også begrensede optimister. Mange av våre medlemmer har fripoliser hvor utsiktene til forbedringer er begrenset. Dette ettersom de fleste tiltakene som er diskutert, primært vil ha effekt for dem som ennå ikke har nådd pensjonsalder.
For dem som allerede er pensjonister, må det komme konkrete endringer i hvordan bufferfond skal utbetales, som sørger for at disse pensjonsmidlene faktisk kommer til utbetaling i et rimelig tempo.
Vi forventer at Finansdepartementet fremmer en proposisjon med forslag til regelverksendringer før sommeren 2025. Når saken behandles i Stortinget, ber vi politikerne sikre tilpasninger som gir bedre pensjonsregulering og ivaretar pensjonistenes interesser. Fripoliseproblemet har vedvart altfor lenge, og kundene har opplevd en uakseptabelt svak utvikling av sine pensjonsmidler.
Nå må politikerne ta ansvar og sørge for et regelverk som gir fripolisepensjonister mer fleksibilitet og mer igjen for sine opptjente pensjonsrettigheter.
1. oktober er den internasjonale eldredagen. For oss er hver dag en eldredag. Den bruker vi til å jobbe for dine rettigheter, og et aldersvennlig samfunn. Bli med, du og!
Meld deg inn i dag