Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Brannsikkerhet for eldre

Foto: Adobe Firefly

Eldre mennesker har større risiko for å omkomme i brann, og det er spesielt viktig å være bevisst på brannfare hjemme.

Gå gjennom mulige brannfeller, og vit hva du skal gjøre om uhellet er ute. Det kan redde liv.

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å skades eller omkomme i brann enn resten av befolkningen. Det brenner ikke oftere hos eldre, men konsekvensene blir ofte mer alvorlig når sanser og bevegelighet er svekket.

Noen vanlige grunner til at brann oppstår, er tørrkoking, bruk av åpen ild, gammelt elektrisk anlegg eller feil bruk av utstyr, ifølge Skadebyggende forum.

Enkle tiltak

Enkle brannforebyggende tiltak kan redusere brannrisikoen og bidra til økt trygghet, uten at det medfører store inngrep eller kostnader:

  • Komfyrvakt: Over 40 prosent av brannvesenets utrykninger skyldes branner eller branntilløp på komfyren. Det er lett å sovne fra mat på komfyren. Sørg for at du alltid er til stede når du lager mat, og installer komfyrvakt, som kutter strømmen hvis komfyren blir for varm.
  • Filteret i kjøkkenvifta: Skittent filter kan forårsake brann. Husk å rengjøre regelmessig.
  • Sjekk elektriske produkter: Unngå å bruke skjøteledninger til apparater som trekker mye strøm. Gamle eller feilmonterte elektriske apparater kan også være brannfarlige.
  • Riktig oppvarming: Sørg for at elektriske ovner står fritt og ikke er tildekket. Slå av ovner når de ikke er i bruk, og unngå bruk av gamle eller skadede varmeapparater.
  • Tidsbrytere: Trekk ut kontakten eller installer tidsbrytere for elektriske apparater som lett kan bli glemt, som kaffetraktere og varmeovner.
  • Test røykvarsleren: Sørg for at det finnes røykvarslere i alle viktige rom, og test dem månedlig. Bytt batteri årlig. Sammenkoblede røykvarslere gir ekstra sikkerhet. For personer med nedsatt hørsel finnes det varsling med lys eller vibrasjon.
  • Unngå levende lys: Batteridrevne lys er et trygt alternativ.
  • Unngå røyking inne, og der det er lett å sovne.

Gode rømningsveier

Hvis uhellet likevel skulle være ute, er det viktig å ha slokkeutstyr og en evakueringsplan.

  • Prøv slokkeutstyret: Med brannslokningsapparat eller brannteppe kan små branner kveles i starten. Husk at du må vite hvordan det brukes, før du trenger det.
  • Ha en evakueringsplan: Ha alltid fri tilgang til rømningsveier fra alle rom i huset. Fjern hindringer og sørg for at alle vet hvordan de kan forlate boligen raskt.
  • Automatisk belysning kan hjelpe deg å navigere trygt i mørket, og redusere risikoen for fall.

Nyttig informasjon

Les mer om vårt arbeid for pensjonister og uføre