Publisert 15. mars 2021, kl. 11:52
Sist redigert 16. mars 2021, kl. 13:20
Seniornett og Pensjonistforbundet har inngått et samarbeid for å etablere 50 datastuer for digital opplæring av eldre rundt om i landet.
Eldre skal selv engasjeres som veiledere for andre eldre. Målet er å øke den digitale kompetansen blant landets seniorer, slik at de kan ta i bruk alle muligheter som finnes, blant annet for å kommunisere med venner og familie. På den måten kan vi også bidra til å motvirke ensomhet og utenforskap.
Foreløpig kjøres kurset digitalt, men skal etableres som fysiske datastuer på sikt.
Datastuene skal etableres i tilknytning til allerede eksisterende møteplasser for eldre, som senior- eller aktivitetssentre.
Kanskje dette er noe å satse på i din kommune?
- Et passende antall deltakere på et kurs er 8-10 personer.
- Kurset holdes over fire dager, med tre timer hver dag.
- Hver deltaker betaler 100 koner til lokalforeningen/ datastuen for å delta
- Hver deltaker utløser 400 kroner fra prosjektet til lokalforeningen, som utbetales ved gjennomført kurs.
- Målgruppen for prosjektet er seniorer over 65 år som ønsker å bedre sin digitale kompetanse.
Dette er også i tråd med regjeringens «Leve hele livet»-strategi.
Hvordan bli en datastue?
For å opprette en datastue må minst to representanter fra både Seniornett og Pensjonistforbundet lokalt møtes, opprette et styre og signere en avtale.
Avtalen sendes til Seniornett for arkivering.
Siden det skal innbetales penger både fra deltakere og prosjektet, anbefales det å registrere den lokale datastuen i Brønnøysundregistrene som forening, for å opprette en bankkonto. Alternativt kan eksisterende kontonummer i en av lokalforeningene brukes.
Ta kontakt med Seniornett for å få hjelp til dette.
Er du interessert i å opprette en datastue tilknyttet din forening?
Ta kontakt med enten Arne Halaas i Pensjonistforbundet arne.halaas@pensjonistforbundet.no (tlf 91574374) eller Helge Selstø i Seniornett helge.selsto@seniornett.no (tlf 22 42 96 26) og meld din interesse.
Kursveiledere
Når datastuen er etablert må man skaffe minst tre veiledere, som vil bli opplært i pensum, etikk og pedagogikk. Dette foregår i et åtte-timers kurs over to dager.
Når veiledere er opplært, kan datastuen starte med kurs for deltakere, men her vil lokale og nasjonale smittevernregler styre både når oppstart blir og hvor mange som kan delta på et kurs.