Landhandelen på bygdetunet i Vallset ble bygd opp i 2004 med utstyr og inventar fra nedlagte butikker i Stange kommune. Fra venstre Jan Arne Berg, Ola Svingen, Erik Norstad og Magnhild Lersveen sammen med barn i en liten butikkforestilling. Privat f

Samlet viktig lokalhistorie

Det nostalgiske landhandleriet i Kvennstugua i Vallset ble opptakten til Jan Arne Bergs tre bøker med verdifull lokalhistorie.

- Det var til åpningen av Kvennstugua landhandelmuseum i Vallset i august 2004 jeg fikk ideen til å samle inn opplysninger om de gamle, nedlagte butikkene, forteller Jan Arne Berg (75). Han vokste opp bak en disk der han bor nå, men ble postmann- og bankmann.

Oldefaren Johannes Olsen drev butikk i Stange i perioden 1885-1920. Hans kone, Pauline Ovidia, var datter av baker B. C. Wieberg, som var aktiv baker i Stange fra 1865. Bestefaren til Jan Arne, Johan A. Olsen, sønn av Johannes, bygde opp og drev butikk i Vallset i perioden 1912-1928. Jan Arnes far, Oscar A. Berg, begynte i butikk i Stange, fortsatte hos sin kommende svigerfar, Johan A. Olsen, og andre steder før han kjøpte sitt eget assorterte landhandleri i Vallset i 1946 og drev til 1975.   

- Jeg har tatt igjen familietradisjonene gjennom min aktivitet i det nostalgiske landhandleriet i Kvennstugua Bygdetun, blant annet i samarbeid med Bjørg og Ola Svingen, siden 2003, forteller Jan Arne Berg.

Med utgangspunkt i etableringen av denne gammelbutikken, begynte Jan Arne Berg å samle inn bilder og stoff til en informasjonsperm om butikklivet i Vallset og Romedal fra gammelt av og oppover.

- Dette ble populært stoff for både unge og eldre. Resultatet ble at jeg i løpet av åtte-ni år forfattet tre bøker på til sammen 1050 sider om handelssteder i hele Stange kommune. I tillegg skrev jeg om etatene posten, telefonen, jernbanen og bankene i samme område. Omtalene gjaldt fra den spede begynnelse for disse virksomhetene, fram til i dag. Et meget spennende prosjekt, med mange samtaler med folk og innsamling av bilder, som for øvrig er overlevert til det digitale fotoarkivet på Domkirkeodden, Anno Museum, på Hamar.

Den første boka, «Landhandelen og handelslaget», kom ut i 2007, og tok for seg butikkene i Vallset, Åsvang og Åsbygda, samt handelsstedene i Romedal og på Ilseng. Boka «Handelssteder i Stange» kom ut i 2012 og dekker områdene Ottestad, Bekkelaget, Tangen, Espa og Strandlykkja. Den tredje boka i serien, «Handelsforretninger i Stangeby ’n med omegn», kom i 2013. Med den siste utgivelsen er alle handelsstedene, bankene, postkontorene og samferdselsaktørene posten og jernbanen i Stange blitt grundig omtalt.

I 2011 mottok Jan Arne ildsjelprisen fra Stange og Romedal Brannkasse og Stangeavisa. Fem år senere fikk han den kommunale Stangeprisen.

0 resultater