Gerzic Cazim sjarmerte

Trekkspill og demens på vårens siste møte

Gerzic Cazim underholdt og Inger Lise Markussen orienterte om kommunens arbeid i forhold til demente.

Songdalen Pensjonistforening hadde møte i Bestestua tirsdag 24. april.

Ord for dagen ble framført av Ivar Netland. Han tok utgangspunkt i at Hans Børli ville fylt 100 år i år, og leste hans dikt "Louis Armstrong", en hyllest til jazzmusikeren fra en dikter og tømmerhogger fra Finnskogen.

Gerzic Cazim er alltid en populær gjest i pensjonistforeningen. Han trakterer trekkspillet, synger og underholder og skaper en god stemning. Folk sitter og smiler og nynner med, enten han synger på norsk eller bosnisk.

Inger Lise Markussen koordinerer arbeidet med demens og demente i Songdalen kommune.

Hun sa det er lite forskning på sykdommer som rammer hjernen. Vi ønsker å gjøre situasjonen bedre for de som blir rammet. Det er gitt penger til prosjekter, og det er utarbeidet en plan "Demensplan 2020". Syke og pårørende har vært med i planleggingen.

Etter at en demenssykdom er påvist er det ingen rød løper, snarere et sort hull. Det vil si liten oppfølging.

Det er derfor en utfordring å finne ut hva som kan føre til "en rød løper". Hvordan ville jeg oppleve det dersom en av mine nærmeste fikk en slik sykdom?

Det er viktig at de det gjelder får kontakt med en person som kan gi veiledning. I Songdalen er det tre helsearbeidere som kan være kontaktperson. Omsorgstjenester må komme inn på et tidlig tidspunkt.

Andre tilbud er kurs for pårørende, tilrettelegging hjemme, organiserte turer rundt Prestneset med etterfølgende kaffe på Frivilligsentralen og samtalefellesskap.

Sommeren 2018 starter vil opp med prosjektet "Songdalens lille røde løper". Vi skal hjelpe både pasienter og pårørende med å få en godt liv.

Som vanlig var det god mat, musikk og allsang og utlodning.

 

 

0 resultater