- Alle kan dra på sykkeltur, lengden spiller liten rolle så lenge du husker å lade batteriet, sier Guttorm Eskild Nilsen. (Foto: Eva Kylland)

Livsglede på to hjul

I fem år slet Guttorm Eskild Nilsen (63) med tung depresjon. Så begynte han å sykle, selv om han var i dårlig form. Mil etter mil. Underveis fant han tilbake til livsgleden og helsa.

- Det var en lørdag litt utpå våren, jeg satt med kaffekoppen og lokalavisa. Der oppdaget jeg en artikkel om el-sykkel og merket hvordan nysgjerrigheten ble vekket. Snart var jeg på vei til byen. Sykkelforhandleren tilbød meg en prøvetur, stilte setet, så var det på med hjelmen og ut i gatene. Litt vingling, så var jeg i gang. Det kjentes rart, jeg hadde ikke syklet på 30 år. El-sykkelen åpnet en ny verden for meg, og det har den gjort for mange andre, sier den pensjonerte journalisten.

 

Sånn begynte det som forandret livet til Guttorm Eskild Nilsen. Han kom seg opp av sofaen, ut i frisk luft, og møtte folk igjen. Best av alt var at etter flere år med psykisk smerte og fullstendig fravær av livslyst, kjente han så smått på noe som lignet glede igjen.

- Allerede halvveis opp den første bakken, hvor det gikk lett som bare det, visste jeg det; el-sykkel er tingen! Jeg har aldri brukt 14.000 kroner på impuls, men da jeg kom tilbake til butikken og satte fra meg sykkelen, ba jeg innehaveren om å holde den av til mandag. Lite visste jeg da at de kronene skulle bli den beste investeringen i glede og helse.

En gråværsdag eller været for øvrig stanser sjelden den ivrige syklisten. Om vinteren er det på med piggdekk og ut på hjul, godt innpakket med vindtette votter og stillongs.

 

Det er gått fire år siden den lørdagen han trådde sin første el-sykkeltur. Det første året syklet han 4200 kilometer. Nå blir det hvert år så mange mil at det tilsvarer Roma tur-retur.

- Jeg sykler hver dag, med mindre det er snøstorm. Sykkelturen er min viktigste medisin. Allerede de første gangene jeg hadde vært ute, kom jeg hjem med den gode følelsen av å mestre. Selv om jeg var tungpustet og ute av form. Likevel kunne jeg sitte og trø oppover bakkene.

Ikke bare har Guttorm som er far til fire og bestefar til like mange, syklet seg frisk og fornøyd. Han har fått tilbake skrivelysten og er i full gang med sin tredje krimroman. Forfatteren, journalisten og den tidligere avisredaktøren har skrevet sju bøker. Den siste handler naturlig nok om sykling.

 

I fem år var Guttorm «ute av drift», så deprimert at han var innlagt på psykiatrisk avdeling i perioder. Han fikk behandling med elektrosjokk uten at han følte det hjalp. I tillegg til god hjelp fra fastlege og psykiater, var el-sykkelen med på å få ham ut av depresjonen.

- Jeg hadde nærmest gitt opp livet mitt. Men jeg hadde ikke prøvd å gjøre det slutt for egen hånd. Jeg lå for det meste på sofaen og vaska ikke huset på mange måneder. Det verste var at jeg følte meg som en belastning – i stedet for å være en støtte for mine nærmeste. Jeg følte jeg svikta, sier Guttorm, som nå har stor glede av å være en bestefar som kjører barnebarn på håndballtrening.

Noe av det han tenker tilbake på som et lyspunkt da han hadde det som verst, skjedde en sommerdag mens han var innlagt;

- Da kom en av dem som jobbet på sykehuset, la hånden på skulderen min og sa: «Jeg har vært der du er.» Det var et sterkt øyeblikk. Ordene virket bedre enn de mange behandlingstimene jeg hadde vært gjennom hos psykiater.

 

- Jeg har vært et skrivende menneske hele livet, men trodde aldri jeg skulle få ned et ord igjen. Så forfattet jeg en novelle og sendte til Hjemmet. Da den ble antatt, gikk jeg på polet og kjøpte en flaske rødvin til ekskona mi. Det var en seier jeg ville dele med henne. For hver novelle jeg selger, får hun en flaske vin.

- Mange sliter med psykiske problemer. Jo mer åpenhet, jo mindre skam. Jeg vet ikke hva det er å lære av å være deprimert, men jeg er blitt noe mer reflektert og har sluttet å gjemme meg bak en maske.

- Enten folk strikker eller hogger ved, tror jeg vi har et iboende behov for å skape. Å få være til glede og nytte for andre. Det er et løfte i hverdagen. Nå er jeg mest opptatt av å snakke om å ha det bra. Jeg føler stor takknemlighet.

 

Vil du vite mer?

«11 sykkelturer som passer for alle» av Guttorm Eskild Nilsen. ( Bokbyen Forlag)

www.guttormeskildnilsen.no

www.elsykkel.no


 

0 resultater