Mor Inger  (nærmest) og datter Ida (bak) hjelper gjerne Tove Iren Gløtheim Ryttervoll i gårdsbakeriet i Såmmårstuggu. (Foto: Ole Morten Melgård)

Tre generasjoner bakeglede

Tove Iren Gløtheim Ryttervoll har satset på bakeri og kafédrift på hjemgården på Aursund.

Duften av nystekt bakst møter oss når vi ankommer familiebedriften Kalsa gårdsbakeri på Brynhildsvollen rett utenfor Røros. Tove (45) er i gang med dagens lemsebakst. Med seg har hun mor Inger Gløtheim (68) og datteren Ida Gløtheim Rambraut (16).

Lokale varianter

Familien har en over gjennomsnittet forkjærlighet for baking. Lemser, en lokal variant av lefser, er familiens store spesialitet. Lemsebaking har blitt fast innslag etter at Tove bestemte seg for å satse for fullt på Ingerlemsa, etter en oppskrift fra moren.

Tove og ektemannen Geir Magne produserer selv tjukkmjølka som er med på å gi lemsene den spesielle smaken. Ut over det vil ikke Tove avsløre ingrediensene.

– Noen forretningshemmeligheter må jeg få ha, smiler hun lurt.

- Bakeriet har et stort utvalg varer i gårdsutsalget. I kaféen kan gjestene nyte hjemmebakst av ferskeste sort. Lunsjretten Aursundsklenning, fylt med lokale råvarer, har raskt blitt en suksess, men også spesialiteter som pjalt og hyllkake, forteller Tove. Hun er opptatt av å føre tradisjonelt håndverk videre, med tro på at håndkjevlet er best.

Fra 1700-tallet

Gårdsbakeriet og kaféen holder til i Såmmårstuggu fra 1700-tallet. Her er mye historie i de solide tømmerveggene. Hele familien har gjort en stor arbeidsinnsats i oppussingen, slik at Tove endelig kunne få oppfylt drømmen om å bake hjemme på gården.

– Å ha arbeidsdagen på gården, er utrolig flott. Ikke bare kan jeg være mer sammen med familien, men det betyr mye for meg å bygge opp noe på hjemgården, smiler Tove.

Et besøk på Brynhildsvollen gård byr på tradisjoner og historie. I museet kan du blant annet se gammelt utstyr som har hørt til på gården.

Familiebedrift

Kalsa gårdsbakeri er en ekte familiebedrift. Svigermor Anne Sofie (81) er også med på laget. Hun smører lemser og lager blomsterdekorasjonene som pryder kaféen. Årstidens blomster sanker hun i den vakre naturen i området. Sønnene Morten (12) og Magnar (11) er gjerne med og jobber i kaféen. I tillegg til å være bakeassistent, tar Ida også gjerne en slått på fela for å glede kafégjestene.

Kaféen har blitt et populært tilbud i og utenfor den lille bygda. Mange stamkunder er her nesten daglig når kafeen holder åpent. Folk setter dessuten pris på å få komme inn i bakstehuset og se hvordan bakingen foregår.

Potteriet på Røros har spesiallaget et servise for gårdskaféen, inspirert av et serveringsfat fra 1834 som ble funnet på nabogården.

Som medlem av merkevaren Rørosmat har Tove fått solid drahjelp, men også Innovasjon Norge har vært en fantastisk støtte.

Produksjon av gomme til å smøre på lemsene, og desserten mølske, er i gang. Suksessen har skapt behov for mer arbeidskraft.

– For meg er det viktig å skape noe i bygda. Det er viktig å holde liv i de gamle bygdesamfunnene, og jeg vil gjerne bidra med mitt, smiler Tove.

0 resultater