Nyhetsbrev fra Pensjonistforbundet

I disse koronatider: 6 tips for bedre dager

941 816 nordmenn over 65 år ansees å være i risikogruppen for koronaviruset. Rådene fra Folkehelseinstituttet er å holde seg mest mulig inne og begrense sosial kontakt med andre enn de man bor sammen med. Her er noen tips til hva du kan fylle dagene med i denne unntakssituasjonen som vi nå er i:

1. Hold mest mulig på rutinene. I krisesituasjoner er det viktig å holde på rutinene, det skaper en viss trygghet og forutsigbarhet når verden ellers er uforutsigbar.

2. Hold deg i aktivitet. Selv om du ikke kan dra på den trimmen du pleier å være med på mandag kl 11, så ta på deg trimtøyet mandag kl 11 og trim hjemme! Kjør det programmet du pleier å følge på trimmen, eller se på trimvideoer.

Visste du at gamle episoder av Trim for eldre er å finne på nrk.no?

Enda bedre er det å følge trimprogrammet Yngvar Andersen har laget for Pensjonistforbundet.

Frisk luft er sunt og det er lov å gå tur, bare du holder avstand til folk du møter.

3. Digitalt vennetreff. Du har kanskje et fast, ukentlig kaffetreff med venner? Hvis alle har tilgang på smarttelefon eller nettbrett så er det mulig å lage grupper og møtes digitalt.

Mange er etter hvert vant til å bruke Skype for å holde kontakten med barn og barnebarn, men visste du at du veldig enkelt kan Skype med flere samtidig? Lag deg noe godt hjemme, sett på kaffen og la praten gå!

Hvis du ikke har internett, kan du selvsagt også holde kontakten ved å bruke vanlig telefon. Det som er viktig er å holde kontakten, både for din egen og andres skyld. Og husk at du alltid kan kontakte din lokale pensjonistforening.

4. Kulturopplevelser på nett. Du er kanskje vant til å gå hyppig på teater og konserter?

Artister og skuespillere står også uten jobb nå og mange av dem holder konserter hjemmefra som streames på nettet. Er du på Facebook kan du titte innom gruppene Kultur i karantenetid og Brakkesyke - kanskje du finner noe av interesse?

I tillegg ligger det mange bra filmer og teaterstykker på NRKs hjemmesider. Her kan du også kose deg med gjensyn med gamle programmer og serier i NRK-arkivet.

5. Tid til nye interesser. Mange har plutselig fått veldig god tid, de får ikke reist og får ikke besøkt familie eller venner.

Hva med å endelig starte på det språkkurset du har tenkt på lenge? Du har kanskje leilighet i Spania eller Italia og skulle så inderlig gjerne ha snakket det lokale språket?
Lag en timeplan, sett av litt tid hver dag. Det er artigere og lettere å lære hvis det er flere sammen (digitalt).

6. God mat. Bruk litt ekstra tid på å lage god lunsj og middag, selv om du er alene.
Trenger du nye ideer? Det finnes mange gode nettsteder med oppskrifter, blant annet Matprat, Godt.no og Trines matblogg.

Lykke til!