Gjengen i hiphop-gruppen Golden Age møtes hver uke for å øve inn nye dansetrinn. (Foto: Håvard Egge)

Seniorer elsker hiphop

Hiphopdansegruppen Golden Age i Trondheim har vært en kjempesuksess. Nå håper de å inspirere andre seniorer til å prøve en annerledes aktivitet.

Hver onsdag møtes seniorene i hiphopdansegruppen Golden Age for å locke, poppe og bounce i kultursenteret Isak i Trondheim. - Jeg er veldig tiltrukket av hiphop-musikken. Den er artig, fengende og med litt trøkk. Det gjør den utrolig gøy å danse til, smiler Vigdis Kristiansen (64).

Det er fjerde semesteret. Den kulturelle spaserstokken og Kulturenheten arrangerer hiphopdans for seniorer i Trondheim. Prosjektet har vært en stor suksess, hvor de fleste deltakerne har vært med siden starten. - Første semesteret var naturlignok ganske heftig. Det var mye å sette seg inn i, og mange trinn å lære seg. Hovedmålet var en forestilling på slutten av første semester. Stemningen var nervøs, men det gikk kjempebra, forteller danseinstruktør Heidi Grøtte.

Danse-crewet fikk stående applaus fra familie og venner. Siden har det blitt mange opptredener. Enkelte perioder flere i måneden. 

- Du hører hele tiden at eldre ikke kan lære seg nye ting, men det har vi motbevist, det tar bare litt lengre tid, mener Vigdis. Hun ble med på hiphopdans fordi hun hadde lyst på en fritidsaktivitet som var utypisk for seniorer.

- Det har fungert bra. Stegene er ikke så vanskelige å lære seg. Det vriene er å huske rekkefølgen. Lill-Ann Kleveland (69) synes det er mest utfordrende å få nye bevegelser inn i kroppen samtidig som hun slapper nok av til at det ser naturlig ut.

- Hiphop skal ikke være stivt, nemlig sier hun.

Lill-Ann elsker dans, og beskriver det som et kinderegg. Hun trekker fram at du får trim, hjernetrim og så er det artig i tillegg. Å bevege kroppen etter musikk gir mye helse, livsglede og livskvalitet, sprudler hun.

Aage M. Johansen (71) stemmer i.

- Forskning viser at dans er kjempesunt. Ikke bare fysisk. Å lære seg nye dansetrinn er faktisk den beste aktiviteten du kan gjøre for å motvirke demens. Mye mer effektivt enn sjakk, for eksempel. I tillegg er det forebyggende psykisk, sier han. Foran speilet i kjelleren på Isak gjør pensjonistene robotbevegelser i takt med musikken. Mens Grøtte instruerer. Etter én times dans samles dansegruppa rundt kaffebordet. Seniorene er blitt en sammensveiset gjeng.

- Det sosiale er svært viktig, så vi bruker like mye tid på kaffedrikking som selve dansingen, smiler de.

Dansetips

  • Alle kan danse hiphop. Eldstemann i Golden Age er 83 år.
  • Hiphop kan være å snurre rundt på gulvet og ta trippel salto, men for Golden Age handler det om å bevege seg til musikken.
  • Let opp videoer på nett og begynn å dans. Det finnes mange klipp på YouTube du kan se på for å lære nye steg. Søk på seniorer som danser eller rett og slett hiphopdans.
  • Å danse alene går an, men du går glipp av det sosiale, så det beste er å starte en dansegruppe. Push på dem som driver med eldrekultur der du bor, som Den kulturelle spaserstokken eller kulturenheten.

0 resultater