La Palma er  den frodigste av alle Kanariøyene - her er et motiv fra  hovedstaden Santa Cruz. (Foto: Anne Kari Berg)

Palma - den vakre øya

Ønsker du en sprek ferie, kan La Palma anbefales. Den er den frodigste av alle Kanariøyene, og du slipper følelsen av å gå i kø sammen med andre turister.

- Jeg håper dere er godt skodd! Guiden kaster et blikk på gruppa som består av et titalls mennesker, i godt voksen alder. Vi er på vei inn i laurbærskogen Los Tilos, nordøst på øya La Palma. Og vi er glad vi har fulgt rådet om skikkelig fottøy. For vel er landskapet berusende vakkert, men stien er ujevn og nokså bratt.

 

Vi har meldt oss på en organisert tur langs ruten Cubo de la Galga. Turen er cirka 12 kilometer, i et landskap bestående av laurbærtrær, furuer og ulike lyngplanter.  

- Hør, sier guiden og peker opp i det lysende grønne løvverket der noe grått flakser med vingene.

– Det er laurbærduene. De lever av bærene som vokser på disse trærne.

Det er slutt på de tider da Kanariøyene var et feriested der du lå dagen lang ved bassengkanten med høy solfaktor og et glass med noe kaldt i. Dagens turister vil nok fortsatt kose seg i bassenget, men i tillegg til solkrem har de med seg vindtette klær og gode sko. For på samtlige av Kanariøyene er det rike muligheter for å dyrke friluftsliv i spennet fra surfing og kiting til dykking og fjellvandring.

 

La Palma er den minst kjente av Kanariøyene, i hvert fall for utenlandske turister. For spanjoler, derimot, har øya lenge vært et populært feriested med sin vakre, ville natur og sitt gode klima. Forholdene er særlig egnet for fotturer, enten du velger å gå på egen hånd langs en merket tursti eller vil følge et organisert opplegg.

Midt på øya ligger nasjonalparken Caldera de Taburiente med flere spennende og til dels krevende turstier langs en lang ravine med vegger som strekker seg mer enn 2000 meter til værs. Det høyeste punktet er Roque de los Muchachos, som rager 2423 meter over havet. Her finner du et av verdens viktigste astronomiske observatorier. Det er organisert omvisning på observatoriet en gang i uka.

 

Et must på La Palma er et besøk ved Teneguia-vulkanene, som hadde et utbrudd så sent som i 1971. Da rant tusenvis av kubikkmeter smeltet stein, såkalt magma, ut over den sørlige delen av øya. Området ble erklært naturmonument, og ved den ene av vulkanene, San Antonio, ble det anlagt et besøkssenter som forteller om Kanariøyenes spennende vulkanske historie. Det går stier rundt kratrene. Du kan gå til fots eller sitte på ryggen av dromedarer.

Kanariøyene har en lang historie. Øygruppen var kjent av fønikerne så tidlig som rundt 600 år før vår tidsregning. Nesten 2000 år senere ble den «oppdaget» av europeerne og etter hvert underlagt Spania.

 

La Palmas hovedstad, Santa Cruz, på østkysten av øya, ble grunnlagt på slutten av 1400-tallet. Byen ble en viktig havn for sjøfarere på vei fra Europa til koloniene i Nord- og Sør-Amerika.

Byen er sjarmerende og livlig med koselige små butikker hvor du kan få kjøpt lokal keramikk og andre suvenirer. Her er vakre kirker og andre flotte, gamle bygninger, deriblant husrekka som ligger helt nede ved sjøen med vakkert utskårne balkonger i tre.

I februar holdes festivalen Los Indianos. Hvitkledde karnevalsdeltagere kaster puddertalkum på hverandre under elleville rop. Festivalen holdes til minne om de mange øyboerne som i sin tid reiste til Cuba og kom tilbake med lommene fulle av penger. Festivalen finner sted på Plaza de Espana, for anledningen omdøpt til Havanas Plaza.

 

«Vårt» hotell ligger på østkysten av la Palma, ved fiskerlandsbyen Los Cancajos, bare noen minutters kjøretur fra flyplassen og med gangavstand til Santa Cruz. Fra den hellelagte gangstien har du vakker utsikt over sjøen der hvit skumsprøyt slår mot de svarte, forrevne lavaklippene.

Også på øyas vestkyst er det hyggelige byer og et godt utvalg med hoteller. Her ligger blant annet den sjarmerende byen Los Llanos de Ariadne, som er svært populær med sin avslappede stemning og med hus malt i glade farger. I utkanten av byen ligger Los Llanos de Arqual med et av øyas mest berømte markeder. Her kan du hver søndag få kjøpt keramikk, smykker og lokal glasskunst blåst av en dyktig kunstner med egen glasshytte. Han rister energisk på hodet når en dame med to flotte glassvaser i hendene spør om det er lov å prute på prisen.

 

I sentrum av byen finner du et mylder av hyggelige kafeer og sjarmerende butikker hvor du får kjøpt klær, vesker og utsøkte håndverksprodukter. I utkanten av byen ligger den populære bystranda, Playa de Puerto Naos.

Ønsker du en helt spesiell hotellopplevelse, kan du ta inn på Parador de la Palma, like ved la Palmas flyplass. Dette hotellet er en del av parador-kjeden med hoteller i luksusklassen, som gjerne ligger i historiske bygninger.

 

Med frodige skoger, fjell og fossefall er det ikke rart at øya kalles La isla Bonita – den vakre øya. Så har også Unesco gitt hele La Palma status som biosfære-reservat. Det er en internasjonal betegnelse for verneområder med spesielt høye natur- og kulturverdier. Her finner du urskog med et yrende fugleliv, og øya har tatt vare på gamle håndverkstradisjoner. Og himmelen er faktisk klarere her enn de fleste andre steder; det er derfor et av verdens øyne mot verdensrommet, det store observatoriet, befinner seg nettopp her.

0 resultater