Villaen ligger idyllisk til i strandkanten, innrammet av en fantastisk hage.  (Foto: Inge Fosselie)

Fortryllende Isola del Garda

- Tid og rom er dimensjonene som skaper våre livserfaringer. Slik begynner grevinne Alberta Cavazza sin historie om Isola del Garda. Når du besøker den vakre øya, går du inn i en annen verden. Sammen med henne.

Øya er frodig og spennende. Når du vandrer på stiene, ser du at her har alle trær, busker, hekker og blomster sin plass. Fra mangrovetrærne sørvest på øya gjennom pinjelunder til den italienske og engelske hagen rundt den venetianske villaen som kneiser som et slott midt inne på øya.

 

Engelsk hage

Du vandrer under frodige vinranker og villvin omkranset av en utrolig blomsterprakt, palmer, citrustrær, agave og aloe vera. Fuglesang og fuglekvitter henger som et levende akkompagnement til opplevelsen. Den engelske rosehagen med buxbomhekker i strenge og stramme mønstre foran «slottet» vitner om sterk påvirkning fra England. Ikke så rart, kanskje, fordi grevinne Albertas mor, Charlotte, er engelsk, og det er hun som har ansvaret for deler av hagen. Men det hører jo med til historien at det er en del gartnere inne i bildet.

Du blir betatt av de frodige vekstene og de mange vakre blomstene. Ikke minst er det spennende å bli tatt med i villaen, eller i slottet som jeg foretrekker å kalle det. Og er du så heldig å få grevinnen selv som omviser, da er besøket fullkomment! Over et glass hvitvin forteller hun engasjert om øyas historie og om hvordan hun og hennes seks søsken arbeider for å gjøre Isola del Garda til et ettertraktet reisemål. Vi står på den luftige terrassen høyt oppe i villaen, fortellingen understrekes av synet av Gardasjøen som omkranser oss i et nydelig soldis.

 

Historien

Isola del Garda ligger i den sørvestlige delen av Gardasjøen. Det er funnet spor av mennesker på øya helt tilbake til neolittisk tid, altså for minst 5000 år siden. Arkeologiske funn viser at øya var bebodd i romersk tid. Langobardene brukte øya som base for plyndringstokt på 700-tallet, men det meste av historien er skjult for ettertiden.

Grevinne Alberta liker å holde seg til mytene og legendene fremfor å bygge på rene historiske data når hun forteller om øya, som har tilhørt Borghese-Cavazza-familien siden bestemoren Livia Borghese arvet den i 1927, avbrutt av krigsårene da tyskerne tok øya i sin besittelse.

 

Fide et Labore

Familiens våpenskjold bærer innskriften Fide et Labore; Tro og Arbeid. Det er et motto familien lever etter den dag i dag; Alberta og hennes fire brødre og to søstre. Foreldrene ville åpne øya for besøkende og utvikle den til et enestående opplevelsesmål i Gardasjøen, som ble mer og mer populær som reisemål for turister fra hele verden. Men det var ikke før i nyere tid at det ble noe av prosjektet.

I mange år var Isola del Garda en litt mystisk øy. Den var helt privat, og ingen fikk gå i land der. Man måtte betrakte øyas skjønnhet på avstand, fra båten som seilte forbi. Men nå er øya åpen for gjester, og i dag kommer man dit fra forskjellige avgangssteder på fastlandet og blir hentet med Cavazzo-familiens egne båter. Grevinne Alberta og hennes søsken har aldri vært i tvil om at de skulle fortsette arbeidet foreldrene startet. De har fordelt arbeidsoppgavene seg imellom og har bundet seg til å passe på øya og utvikle den videre for kommende generasjoner.

 

Skogbruk

De mange tre- og planteslagene på øya vitner om at her har det vært sterke naturinteresser inne i bildet. Camillo Cavazza, grevinne Albertas far, studerte skogbruk i Canada og ble skogsingeniør. Han kom til Norge flere ganger for å fordype seg i faget og knytte kontakter. Han var begeistret for norsk skog og natur og var særlig fascinert av fjellene og breene. Så begeistret var han for Norge at han ga to av sine sønner norske navn; Christian og Lars.

Han etterlot sin kone og sine syv barn følgende ord da han døde i 1981:

«Jeg kan rolig betrakte isbreene som glir ned mot havet og spørre meg selv om jeg har gjort min plikt. Jeg er takknemlig for hva jeg har mottatt og for styrken det har gitt meg.»

0 resultater