Smaksprøver og kåring hører med  under rakfiskfestivalen på Fagernes. (Foto: Norsk Rakfiskfestival)

Festival for alle sanser

30 000 besøkende er ventet til den 25. utgaven av rakfiskfestivalen
på Fagernes første helgen i november. Samtidig feirer regionsenteret
i Valdres sine 160 år.

Over 100 utstillere med mat fra hele Norge, smaksprøver og kåring, konserter og folkefest. Rakfiskgeneral Håvard Halvorsen forsikrer at rakfiskfestivalen har vært tro mot konseptet: Rakfisk og mat i sentrum.

– Totalopplevelsen av kvalitet har vært og er svært viktig for oss. Vi prøver å skape noe som er gjenkjennbart. Dessuten er festivalen en av få for voksne fra 40 år og oppover, sier Halvorsen.

Smaksfest

Er du ute etter favoritten din, eller ønsker å smake deg fram blant alle rakfiskprodusentene, bør du ta turen innom Rakfiskteltet. Her finner du landets fremste ekspertise på rakfisk og her kåres også Årets rakfisk.

I løpet av de tre handelsdagene selges det mellom 13 og 14 tonn med rakfisk. Den tradisjonsrike fisken har dessuten også fått følge av flere sorter lokalmat, som ost, kjøtt og bakervarer.

Jubileumsår

Handelsmannen Otto Stuve så nok ikke for seg den rivende utviklingen for Fagernes da han i 1857 startet virksomhet på stedet. Stuve kjøpte tomt fra gården Tveit, der dagens Scandic Hotel Fagernes ligger.

Handelsmannen startet det første Fagernes Hotell i 1875. Stuve motsatte seg at stedet skulle oppkalles etter ham og foreslo navnet Fagernes, satt sammen av ordet fager som betegnet området og gården Nes hvor Stuve bodde.

Noko attåt!

På festivalen er det også et betydelig innslag av lokale og nasjonale underholdningskrefter. Blant årets aktører finner du Kurt Nilsen, Gabrielle, Vazelina Bilopphøggers, Americana-bandet Ni Liv og Valdres-bandet STAUT.

Som det seg hør og bør er det viktig med godt tilbehør til rakfisken. Det skjønte lokale aktører da de i 1998 lanserte en egen rakfiskakevitt. 2500 flasker med spesielletikett ble produsert det året. Hvert år selges det opp mot 3000 nummererte akevittflasker. I år lanseres det en jubileumsakevitt.

0 resultater